Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα μηνύματα από το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Σπύρος Παμπουκίδης. Η εναρκτήρια ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα πρώτα μηνύματα από το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ

Η ψηφιακή τεχνολογία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνία και τον Άνθρωπο. Οι προκλήσεις είναι πολλές όπως και οι ευκαιρίες που δίνονται, ώστε να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας.

Οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, η θέση και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα, καθώς και οι δράσεις και οι συνέργειες που οφείλουν να αναπτύξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μέσα σε ένα πλαίσιο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού θα συζητηθούν σήμερα στο digital economy forum 2024: Navigating the Digital Future, στο Athenaeum Intercontinental, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας-ΣΕΠΕ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Σπύρος Παμπουκίδης, ο οποίος, αφού επεσήμανε το κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού για το μέλλον σε ένα ρευστό περιβάλλον με καταιγιστικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας, την αξία και φυσικά τη δυναμική που φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών, στις κοινωνίες, στις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά στην οικονομία.

«Μέσα από τον καταιγισμό αυτών των ψηφιακών εξελίξεων αλλά και των τεράστιων ανατροπών αναδύονται νέες προκλήσεις τόσο για τη χώρα, όσο και για τα εμπλεκόμενα μέρη στον κλάδο ψηφιακής βιομηχανίας. Προκλήσεις, που συνιστούν, ταυτόχρονα, και μία ευκαιρία, για να επικεντρωθούμε ακόμη καλύτερα στους στόχους μας, να επιταχύνουμε το βηματισμό μας και να καταστήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικές τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες μας για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας», σημείωσε ο κύριος Παμπουκίδης.

«Σε αυτήν την προσπάθεια είναι άκρως απαραίτητη και η ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας. Πρώτα από όλα, ενισχύοντας την προσβασιμότητα επιχειρήσεων και πολιτών στην ψηφιακή τεχνολογία, με κίνητρα για επενδύσεις στην τεχνολογική καινοτομία τόσο σε νέες όσο και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δεύτερον, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τον επαναπατρισμό των επιστημόνων μας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στους εθνικά επιδιωκόμενους στόχους. Και φυσικά προχωρώντας στην απαγκίστρωση από προσκόμματα και αναχρονιστικές πρακτικές, που επιβραδύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως το “ψηφιακό χαράτσι” για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο από το 2018 επιβαρύνει άπαντες στη χώρα, πολίτες, επιχειρήσεις, ακόμα και το ίδιο το κράτος, μέχρι και 10 φορές παραπάνω από τις Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζεται», επεσήμανε.

«Ως Ελληνική βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με σκληρή δουλειά και πίστη τη στενή μας συνεργασία με το σύνολο των φορέων και οργανισμών της Πολιτείας αλλά και όλων των Πολιτικών φορέων, για όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανάπτυξη της Οικονομίας μας, μέσα από την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ.

Την εναρκτήρια ομιλία του ετήσιου θεσμικού συνεδρίου του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Νίκος Ανδρουλάκης. Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κύριος Ανδρουλάκης παρουσίασε τους εννέα άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ «Ψηφιακή Ελλάδα 2.0».

Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη για τόνωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ενίσχυση της διαφάνειας και της ψηφιακής καινοτομίας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πόρους. Δεν μπορούμε να είμαστε ουραγοί. Είναι κρίσιμο κάθε ευρώ των πόρων είτε του Ταμείου Ανάκαμψης είτε του ΕΣΠΑ, που πηγαίνει για ψηφιακά έργα να πιάνει τόπο», επεσήμανε ο κύριος Ανδρουλάκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αττική και την περιφέρεια, αλλά και των πολιτών.

«Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια σημαντικά ψηφιακά βήματα. Δεν τα υποτιμούμε. Θέλουμε όμως ταχύτερη πρόοδο», σημείωσε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει πλέον να γίνει παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής τεχνολογίας.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε διεξοδικά στο μείζον θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, χαρακτηρίζοντας την κρίσιμο εργαλείο, που πρέπει να μπει στην υπηρεσία του κάθε πολίτη. «Η Ελλάδα χρειάζεται Εθνική Στρατηγική. Το ΑΙ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για πολίτες και επιχειρήσεις. Απαιτείται διάλογος για την προστασία των δικαιωμάτων και των δεδομένων των πολιτών», σημείωσε στη διάρκεια της ομιλίας του. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει restart. Πρέπει να περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών», κατέληξε ο κύριος Ανδρουλάκης.

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο τομέα, με κεντρικό πυλώνα την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Κυβερνοασφάλεια ανέδειξε με την ομιλία του στο digital economy forum 2024 ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κύριος Γιώργος Πιτσιλής.

Η ΑΑΔΕ, όπως τόνισε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης, έχοντας δημιουργήσει ένα σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα, το οποίο απλοποιεί και τυποποιεί διαδικασίες, διευκολύνει τις συναλλαγές, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και βελτιώνει την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Με έργα όπως το myDATA, τη διασύνδεση POS και ταμειακών συστημάτων, και την εφαρμογή myAADEapp, σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ ενισχύει τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα, παρακολουθώντας τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο και διευκολύνοντας τους φορολογούμενους στις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμενος ειδικά στη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, έκανε λόγο για ενσωμάτωση των εργαλείων ΑΙ στις λειτουργίες της ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, για την ανίχνευση της απάτης και την καλύτερη στόχευση των ελέγχων, για την πρόβλεψη των φορολογικών παραβάσεων μέσω τεχνικών μηχανικής μάθησης και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση μέσω εξελιγμένων ψηφιακών βοηθών και chatbots.

Όσον αφορά στην Κυβερνοασφάλεια, ο κύριος Πιτσιλής σχολίασε ότι, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απειλές, η ΑΑΔΕ έχει επενδύσει σε ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, καθώς συνεργάζεται στενά με αρμόδιους φορείς και εφαρμόζει πρότυπα προστασίας. «Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει και υλοποιεί ψηφιακές μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την ποιότητα των δεδομένων, την ανθρώπινη εποπτεία και λογοδοσία, τη διαφάνεια και προστασία προσωπικών δεδομένων», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v