Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Σε ποια «κοινά» στόχευσε ο Μητσοτάκης

Οι ωφελούμενοι των μέτρων και οι παραλήπτες των μηνυμάτων του πρωθυπουργού. Ο συμβολισμός με τα σχολικά κτίρια και η «σφήνα» στα κόμματα δεξιά της ΝΔ. Η έμπρακτη απάντηση στους 8 γαλάζιους βουλευτές.

Προϋπολογισμός: Σε ποια «κοινά» στόχευσε ο Μητσοτάκης

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συζήτησης και της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό του 2025. Ο (αναμενόμενος) στόχος επετεύχθη και αριθμητικά -όχι μόνο δεν υπήρξαν απώλειες, αλλά τέσσερα επιπλέον «ναι» από τους ανεξάρτητους: Λευτέρη Αυγενάκη (θέμα χρόνου είναι η επιστροφή του στη γαλάζια Κ.Ο.) και τους προερχόμενους από τους «Σπαρτιάτες», Χάρη Κατσιβαρδά, Γιώργο Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη.

Ακόμα μεγαλύτερος όμως ήταν ο θετικός αντίκτυπος και σε βουλευτές του κόμματος που δεν θεωρούνται προεδρικοί, με τις ανακοινώσεις της δέσμης μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος -–με φόντο και τη δημοσκοπική στασιμότητα της ΝΔ- απευθύνθηκε σε συγκεκριμένα κοινά.

«Στόχος μας η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και αυτή η ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους πολίτες», ήταν η σχετική ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και αυτό θέλησε να καταδείξει με τις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός.

Έτσι, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και ότι νοιάζεται για την ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, με τα μέτρα για τις τράπεζες, αναγνώρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι συναλλάσσονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διαμαρτυρόμενοι για τις προμήθειες που αυτά παρακρατούν, καθώς και όσοι αναζητούν φτηνότερη στέγη, αλλά και ευκολότερη πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια. Τον δικό της συμβολισμό έχει και η απόφαση του πρωθυπουργού για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την ανακαίνιση υφισταμένων ή για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Από την άλλη, η αναγνώριση της επικινδυνότητας των υπηρεσιών των 150.000 ενστόλων (άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων) θεωρείται ως επαναπροσέγγιση μιας κατηγορίας επαγγελματιών - παραδοσιακού κοινού της ΝΔ, την ίδια ώρα που τους «φλερτάρουν» έντονα τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Δεν τους αγνοεί

Η ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων - δυνητικών δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που δίχως εξαιρέσεις θα λαμβάνουν πλέον τα φάρμακά τους χωρίς κόστος, είναι ένα μέτρο που στοχεύει και στο εσωτερικό της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι το είχαν ζητήσει πριν από δύο μήνες, με ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, 8 γαλάζιοι βουλευτές. Κάτι που υπενθύμισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία: «Η παρέμβαση αυτή είναι γνωστή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι είχε κατατεθεί και μια σχετική ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι υπήρχαν δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, μετά το 2018, οι οποίοι δεν είχαν την ίδια μεταχείριση ως προς τη συμμετοχή τους στα φάρμακα», τόνισε χαρακτηριστικά, με εμφανές το μήνυμά του προς τους βουλευτές του ότι δεν τους αγνοεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, έριξε για μία ακόμα φορά στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας στον τόπο.

«Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2025, κάτι που δυστυχώς δυσκολεύονται να κάνουν μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η οποία πρακτικά δεν έχει κυβέρνηση, η Γερμανία, στην οποία μία ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων που διαφωνούσαν σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής κατέρρευσε, αλλά και η Ιταλία, όπου υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, πλην όμως, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εστίασε στην «πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας, μα και στην ανάγκη αυτή να φανεί εμπράκτως «σε μία πιο άνετη καθημερινότητα για τον Έλληνα πολίτη, για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό».

Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι, με ορίζοντα το 2027, «θα γίνει αυτό, γίνεται ήδη σε έναν βαθμό, γιατί είμαστε σε μια πορεία όπου αυτή η μακροοικονομική πρόοδος, αυτή η ψυχρή στατιστική, μεταφράζεται πια σε πρόοδο στην αληθινή ζωή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v