Το Visa Innovation Program Europe (VIPE) ολοκλήρωσε άλλο έναν επιτυχημένο κύκλο με το ετήσιο Summit που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η εξέλιξη των fintechs που αποφοίτησαν από τον κύκλο του προγράμματος για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα το 2024.
Στον φετινό κύκλο του Visa Innovation Program Europe (VIPE), υποβλήθηκαν συνολικά 275 αιτήσεις από 39 διαφορετικές χώρες. Από αυτές, 54 αιτήσεις προήλθαν από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Δώδεκα πέρασαν στην τελική φάση και τελικά έξι να επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Φέτος, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η προώθηση εμπειριών πληρωμών νέας γενιάς, το embedded finance και η ενδυνάμωση του εμπορίου, η κίνηση κεφαλαίων και το βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον.
Το VIPE λειτουργεί ως πλατφόρμα για αναδυόμενα ταλέντα στο χώρο του fintech, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους μέσω του παγκόσμιου δικτύου συνεργατών της Visa. Από το 2018, το πρόγραμμα προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση στην αγορά καινοτόμων λύσεων πληρωμών για ένα πιο έξυπνο και βιώσιμο μέλλον. Διεξάγεται σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.
Από όταν ξεκίνησε, έχει επεκταθεί σε αυτές τις χώρες, προσελκύοντας συνολικά 1.446 αιτήσεις, ενώ 250 fintechs πέρασαν στην τελική φάση. Από αυτά, πάνω από 120 επιλέχθηκαν για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Επωφελήθηκαν από 1.500 ώρες καθοδήγησης και πάνω από 600 συστάσεις, ενώ έχουν συναφθεί πάνω από 100 επιτυχημένες συνεργασίες.
Σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Eleven Ventures και την Endeavor Greece. Κατά τη διάρκεια του φετινού κύκλου του προγράμματος, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν, επωφελήθηκαν από 42 ώρες εκπαίδευσης, καθοδήγηση, συμμετοχή σε εργαστήρια και design sprints από ειδικούς σε πληθώρα τομέων, όπως η συγκέντρωση κεφαλαίων από ένα venture capital, βελτιώνοντας τη στρατηγική τους για πωλήσεις business to business και τις ηγετικές τους ικανότητες.
Επιπλέον, στελέχη της Visa πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων, ώστε οινεοσύστατες επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με τη χρήση των λύσεων της Visa θστε να ενισχύσουν τα προϊόντα που προσφέρουν. Καθ 'όλη τη διάρκεια του προγράμματος, η ομάδα του VIPE εξασφάλισε ότι όλες οι startups είχαν πρόσβαση σε σημαντικές συλλογικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ειδικά σχεδιασμένων για τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι νεοφυείς επιχειρήσεις συμμετείχαν σε 10 συλλογικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Το 2024, το πρόγραμμα διευκόλυνε 71 εμπορικές συστάσεις και ενεργοποίησε 49 συνεργάτες Proof of Concept.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δήλωσε: «Η υλοποίηση του Visa Innovation Program Europe είναι εξαιρετικά σημαντική σε μια περίοδο όπου ο συνεχής μετασχηματισμός στον τομέα των πληρωμών αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για εταιρείες όπως η Visa, που ηγούνται αυτών των αλλαγών, αλλά και για τις κυβερνήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά ώστε να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα κάνουν τις δημόσιες υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς τους πολίτες. Μέρος της αποστολής μας είναι να διατηρούμε έναν συνεχή διάλογο με το οικοσύστημα του fintech, το οποίο μας βοηθά να αναπτύσσουμε αξιόπιστα, γρήγορα και ανθεκτικά συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών. Παράλληλα, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται και το ταλέντο των νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρές και ελκυστικές ψηφιακές υπηρεσίες που θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας. Για πρώτη φορά μέσα σε αυτή τη δεκαετία, έχουμε τη δυνατότητα να Βρεθούμε στην πρωτοπορία»
Η Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και το Ισραήλ, δήλωσε: «Σήμερα, καθώς ολοκληρώνουμε τον έκτο κύκλο του Visa Innovation Program Europe, γιορτάζουμε τη δύναμη της συνεργασίας, των συμπράξεων και της τεχνολογίας που διαμορφώνουν το μέλλον του εμπορίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συντελεστεί μεγαλύτερος μετασχηματισμός στις πληρωμές από ό, τι τα προηγούμενα πενήντα, και τα εργαλεία για μια νέα εποχή είναι ήδη στα χέρια μας.
Μαζί με τους συνεργάτες μας, χτίζουμε ένα μέλλον απρόσκοπτων, ασφαλών και καινοτόμων εμπειριών που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος συναλλάσσεται. Στις fintechs που είναι εδώ, μαζί μας, σήμερα θέλω να πω: συνεχίστε να καινοτομείτε, να πειραματίζεστε και να έχετε πρωτοποριακές ιδέες - το μέλλον είναι δικό σας για να δημιουργήσετε».
Ο Daniel Tomov, Founding Partner της Eleven Ventures, δήλωσε: «Καθώς ολοκληρώνουμε έναν ακόμη κύκλο του Visa Innovation Program Europe, είναι προφανές ότι το fintech γίνεται ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, με συναρπαστικές εξελίξεις να εκτυλίσσονται στην περιοχή μας. Το πρόγραμμα έχει καθιερωθεί, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να κλείσουν ισχυρές εμπορικές συνεργασίες, να εξασφαλίσουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα.
Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι ακόμη και εταιρείες που δεν έχουν επιλεγεί για το βασικό πρόγραμμα αποκτούν πολύτιμη έκθεση και ευκαιρίες να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με το δίκτυό μας και να συνάψουν σημαντικές συμφωνίες. Κοιτάζοντας μπροστά, ανυπομονώ να δω πώς η συνεργασία μεταξύ διαφόρων κλάδων - όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα, η εφοδιαστική αλυσίδα και άλλοι - θα επιτρέψει στο fintech να οδηγήσει πραγματική αλλαγή».
Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece, δήλωσε: «Το Visa Innovation Program Europe επιλέγει και υποστηρίζει μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις fintech στην περιοχή μας τα τελευταία έξι χρόνια. Η Endeavor Greece ένωσε τις δυνάμεις της με τη Visa και την Eleven Ventures για δεύτερη συνεχή χρονιά, με έναν κοινό στόχο, να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα υψηλής απήχησης για προσαρμοσμένη υποστήριξη, συνεργασίες και δικτύωση για τους καλύτερους ιδρυτές fintech στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο».
Απόφοιτοι του Visa Innovation Program Europe για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα
Οι έξι εταιρείες fintech που εντάχθηκαν στο Visa Innovation Program Europe νωρίτερα φέτος και παρουσίασαν αξιοσημείωτη πρόοδο κατά τη διάρκεια του Προγράμματος είναι οι ακόλουθες:
- Andaria (Μάλτα) – Αδειοδοτημένη fintech που ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων embedded finance για επιχειρήσεις, ξεκλειδώνοντας νέες ευκαιρίες εσόδων και μεταμορφώνοντας το οικοσύστημα πληρωμών τους.
- BridgerPay (Κύπρος) – Omni-channel πλατφόρμα συντονισμού πληρωμών για την αυτοματοποίηση της ροής πληρωμών.
- Lendox (Ρουμανία) – Επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυτοματοποιήσουν, να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τις δυνατότητες ανάλυσης δανεισμού για να βελτιώσουν τις ευκαιρίες δανεισμού.
- Malloc (Κύπρος) – Νεοφυής επιχείρηση για την ασφάλεια των κινητών που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και βοηθάει ανθρώπους, οργανισμούς και επιχειρήσεις να προστατευτούν από λογισμικό υποκλοπής spyware και διαδικτυακές απειλές.
- Wamo (Μάλτα) – Βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν παρέχοντας μια ενιαία υπηρεσία που καθιστά προσιτές και εύκολες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
- Zeal (Ελλάδα/Κύπρος) – Δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα λιανικής να εντοπίζουν, να κατηγοριοποιούν και να προσεγγίζουν εκ νέου τους πελάτες τους που πληρώνουν με κάρτα, αξιοποιώντας τη δύναμη του εξατομικευμένου ηλεκτρονικού εμπορίου.