Τους τρόπους χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε ευρωπαϊκές χώρες, περιέγραψε στο 7ο Healthcare Transformation ο αντιπρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) και γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος, Κύπρου.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης σημείωσε πως επειδή έχει την ευθύνη για 14 χώρες, έχει διαπιστώσει το πώς λειτουργούν τα συστήματα Υγείας σε αυτές:
"Δυστυχώς, είμαστε πραγματικά πολύ χαμηλά στο πόσο αποτελεσματικοί είμαστε στην φαρμακευτική πολιτική. Η Ουγγαρία χρηματοδοτεί τα ογκολογικά φάρμακα με ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο. Η Βουλγαρία, που λέμε ότι είναι κάτω από εμάς οικονομικά, κάθε χρόνο αναπροσαρμόζει πολύ δυναμικά το budget της, κοιτώντας πραγματικά τα στοιχεία από την προηγούμενη χρονιά", είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν ένα σημείο σταθμός. Εξυπηρέτησε πάρα πολύ την πιο αποτελεσματική και ποιοτική παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης. Τόνισε, ωστόσο, πως αν δεν υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ η ΗΔΙΚΑ, ΕΚΑΠΥ και φαρμακείων των νοσοκομείων, τότε τελικά δεν μπορούμε πραγματικά να αξιολογήσουμε εάν μία θεραπευτική παρέμβαση απέτρεψε ένα κεφαλικό ή εάν άλλαξε την ποιότητα ζωής ασθενών με αυτοάνοσα.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: "Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να ενισχυθεί η διαφάνεια, αλλά πρέπει αυτά να έχουν ένα μόνιμο και συστηματικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να είναι δειγματοληπτικά. Και η τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα μπορεί να βοηθήσει να αναγνωριστούν αυτά τα πρότυπα. Χρειαζόμαστε να μαζέψουμε την πληροφορία. Χρειαζόμαστε να μπορούμε να μελετήσουμε την πληροφορία. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάρουμε σωστές αποφάσεις".
Σε σχέση με το σημερινό μοντέλο χρηματοδότησης, επισήμανε πως μόνο και μόνο το αν είναι πιο ακριβό, δεν μας λέει κάτι. "Αν μας έχει σώσει μέρες του νοσοκομείου, αν μας έχει σώσει διαγνωστικές εξετάσεις, αν έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αυτό είναι το πρίσμα που πρέπει να βλέπουμε τις παρεμβάσεις μας", εξήγησε.