Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών, έρχεται παρέμβαση

«Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος». Εκανε λόγο για υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, στεγαστικά δάνεια που δεν δίνονται με κατάλληλο ρυθμό». Πυροτέχνημα μια έκτακτη φορολόγηση.

Μητσοτάκης: Δεν ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών, έρχεται παρέμβαση

Tην διαφωνία του στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

«Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, στεγαστικά δάνεια που δεν δίνονται με κατάλληλο ρυθμό… Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, η αντίδρασή τους δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια να περιμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα των πολιτών. Αν ένας πολίτης έχει ζήτημα με την χορήγηση στεγαστικού δανείου, δεν θα βρει λύση με την φορολόγηση των τραπεζών. Γι’ αυτό θα κάνετε λίγη υπομονή για να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μια τολμηρή τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον κατώτατο μισθό» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που -όπως είπε- «κλείνει οριστικά μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης χιλιάδες εισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κατηγορίες».

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, «το 2019 ήταν 650 ευρώ, την τελευταία πενταετία το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα που συνδέονται με αυτόν. Δέσμευση μας ο κατώτατος μισθός το 2027 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Θα ξεπεράσουμε τον στόχο των 1.500 ευρώ μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας. Οι πολιτικές αυξήσεως του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Ο κατώτατος μισθός, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θα μπορεί να μειώνεται. Το ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από την ανάπτυξη και παραγωγικότητα της οικονομίας και την ετήσια πορεία του πληθωρισμού. Αυτή η πολιτική, της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών, είναι η μόνη που απαντά ριζικά στο πρόβλημα της ακρίβειας. Έχει το πρόσθετο βάρος να πρέπει να διαχειριστεί τα απόνερα μιας πολυετούς κρίσης, ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Ακόμα και αν ελεγχθούν αυτές οι αυξήσεις των τιμών, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και την πραγματική αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή».

Για την πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία. «Η μείωση του ΦΠΑ εκεί οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση των τιμών, όμως σωρευτικά οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ισπανία, απ’ ό,τι στην Ελλάδα. πχ στα άλευρα και το γάλα. Τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τους καταναλωτές αλλά τους μεσάζοντες. Εξάλλου, δεν μπορεί να γίνει τμηματική μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων μόνο, απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Μπορείτε να κατεβάσετε στην χαμηλότερη κατηγορία του ΦΠΑ. Ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για ακοστολόγητα συνθήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v