Ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να αξιοποιήσει την τεράστια περιουσία της περιλαμβάνει τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.
Ειδικότερα, η ΕΤΑΔ δύναται να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων Α.Ε. και επενδυτικών σχημάτων, με «εισφορά εις είδος», η οποία είναι δυνατό να συνίσταται σε δικαιώματα κυριότητας, επιφάνειας ή άλλης εμπράγματης εξασφάλισης, σε ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το άρθρο 2 της τροπολογίας που κατατέθηκε προχθές και αφορά τη δυνατότητα αυτή της ΕΤΑΔ, προετοιμάζει το έδαφος για την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου της στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΑΔ διενεργεί διαγωνισμό που αφορά την ανάδειξη έως 9 αναδόχων που θα αναλάβουν τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση, αποτίμηση και αξιοποίηση 36.000 ακινήτων της. Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν προφανώς δεν θα εξετάσουν το σύνολο της κρίσιμης μάζας, αλλά θα «χρεωθούν» αντίστοιχα 9 clusters τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, που θα αποτελέσουν τη βάση της επισκόπησης.
Χαρτοφυλάκιο 78.000 ακινήτων
Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (πάνω από 78.000 ακίνητα) αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ (πρωτίστως τουριστικής χρήσης). Σημειώνεται πως η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Η. Χατζηγεωργίου εκτίμησε προσφάτως πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα εμπορευματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι η τακτοποίηση και κατηγοριοποίηση ακινήτων, αλλά και η σύνδεση με την πραγματική αγορά.
Επιπλέον, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΤΑΔ για το 2024 προέβλεπε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου που περιλαμβάνει το κλειστό γήπεδο TAE KWON DO, το Γυάλινο Κτίριο και την Πλατεία Νερού, ο οποίος ωστόσο απέβη άγονος τον περασμένο Απρίλιο.
Τώρα οι επιτελείς της εταιρείας προχωρούν στον επανασχεδιασμό των όρων που θα πλαισιώσουν τον νέο διαγωνισμό και των χρήσεων που θα επιτραπούν και θα προκριθούν, έτσι ώστε η έκταση να γίνει πιο ελκυστική προς εκμετάλλευση. Κατ’εκτίμηση νέα δημοπράτηση θα γίνει στις αρχές του 2025.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία, θυγατρική του Υπερταμείου, εμφάνισε βελτιωμένες επιδόσεις το 2023 (αν δεν συνυπολογιστεί το «αγκάθι» της πολυετούς αντιδικίας που έχει με τον όμιλο Μαντωνανάκη για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi).
Σε λειτουργικό ωστόσο επίπεδο το 2023 τα έσοδα της ΕΤΑΔ ανήλθαν σε 55,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 47 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 52,3 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαιά της ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις για το 2023, σημαντική ήταν η αύξηση από τα έσοδα των επιχειρηματικών μονάδων που λειτουργεί, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, η οποία κατέγραψε πέρσι αύξηση 33% στο EBITDA και 5,5% στα εισιτήρια.
Επίσης, αυξημένα κατά 68% ήταν τα έσοδα των Σπηλαίων Διρού, κατά 30% του κάμπινγκ Ασπροβάλτας, ενώ η ΕΤΑΔ προσβλέπει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας των χιονοδρομικών Παρνασσού και Καϊμακτσαλάν, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των οποίων έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης.
* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.