Στο επίπεδο λίγο πάνω από το ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα, υπολογίζεται το ύψος της επιδότησης που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα, ώστε η μέση τιμή του ρεύματος για τον Δεκέμβρη να γράφει μπροστά το «14», για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους.
Τα πράσινα τιμολόγια των μεγάλων παικτών, αυτό χθες της ΔΕΗ με πολύ γενναία έκπτωση 68%, και προ ημερών της Protergia, η οποία άνοιξε το χορό, κρατώντας τις τιμές σταθερές για ένα ακόμη μήνα, συνδιαμορφώνουν μια μέση χρέωση 15,7 λεπτά για πάνω από οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το αθροιστικό μερίδιο των δύο παρόχων, που βάζουν για ένα ακόμη μήνα «πλάτη» στη συγκράτηση των εξωγενών αυξήσεων. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν αύριο Κυριακή και οι άλλοι μεγάλοι του χώρου.
Συμπερασματικά, οι επιδοτήσεις που θα χρειαστεί να δώσει η κυβέρνηση για τον Δεκέμβρη είναι πολύ μικρές. Κάτι ανάμεσα σε 1 με 2 λεπτά. Τα απαιτούμενα κονδύλια εκτιμώνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ 20 - 30 εκατ. ευρώ, μαζί και με τη στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο δε ερώτημα από πού θα βρεθούν, η απάντηση είναι μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα ενισχυθεί με δανεισμό από το υπ. Οικονομικών. Και σε δεύτερη φάση τα ποσά θα καλυφθούν από την κυβέρνηση με τον φόρο που θα επιβάλει στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πιθανόν σε ορίζοντα τριμήνου, με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα αθροιστικό ποσό 80 - 100 εκατ ευρώ.
Το αποτέλεσμα δηλαδή, είναι δυσανάλογο του «ντόρου» που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες με διαρροές και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για φόρους και «δημοσιονομικά μέτρα» με αποδέκτες προφανώς την αγορά. Και παραπέμπει περισσότερο στην ανάγκη της κυβέρνησης, που πιέζεται στο μέτωπο της ακρίβειας, να καρπωθεί επικοινωνιακά το θέμα με το ρεύμα. Ειδικά, όταν είναι γνωστό πως τέτοιου είδους πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, ασκούνται στο παρασκήνιο και ποτέ στο προσκήνιο.
Άλλωστε, όπως λέει και έμπειρο στέλεχος ενεργειακού ομίλου, κάθε φορά που σηκώνεται επικοινωνιακά ένα θέμα για το ρεύμα, παραμονεύει ο κίνδυνος του «αυτογκόλ»: Αυτό που μένει τελικά στους πολίτες, ακόμη και όταν οι τιμές συγκρατώνται, είναι ότι οι τιμές αυξάνονται. Το θυμούνται καλά όσοι χειρίστηκαν την ενεργειακή κρίση του 2022, παρά το μπαράζ των επιδοτήσεων που δόθηκαν τότε.
Εβδομάδα ανακοινώσεων
Στο δια ταύτα της υπόθεσης, αύριο βράδυ θα γίνουν γνωστά τα πράσινα τιμολόγια και των υπόλοιπων παρόχων, ενώ οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς αναμένονται γύρω στην Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, όπως έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παραλάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ τα στοιχεία για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου του 2023 ώστε να υπολογίσει το ακριβές κόστος της επιδότησης μεταξύ του ενός και δύο λεπτών. Επίσης θα πρέπει να έχει καταλήξει στο σχήμα «στήριξης» για τους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους με παροχή κάτω των 35 KVA (εργαστήρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κ.λπ.).
Είναι μια άσκηση δύσκολα υλοποιήσημη, αφενός γιατί δεν πρέπει να επιδοτηθούν εταιρείες που κλέβουν ρεύμα, αφετέρου γιατί θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοενισχύσεων, καθώς για να ξεπεραστούν οι κοινοτικοί φραγμοί, περί κρατικών ενισχύσεων, θα αξιοποιηθεί ο κανόνας «De minimis» (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). Επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ μέσα σε διάστημα 3 ετών ανά επιχείρηση, άρα απαιτούνται αυστηρότατοι έλεγχοι.
Σε γενικές γραμμές έτσι διαμορφώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή η εικόνα και εφόσον το μέτρο συμπεριλάβει τελικά όλο τον χειμώνα, είναι πιθανό ο θόρυβος και το μοτίβο των δημοσίων πιέσεων προς την αγορά για αυτοσυγκράτηση να επαναληφθεί και τους επόμενους μήνες, χωρίς να είναι σαφές ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί.
Τελικά, η αίσθηση που αποκομίζει ο πολίτης είναι ότι το ρεύμα στην Ελλάδα παραμένει δυσανάλογα ακριβό, παρ’ ό,τι οι τιμές τους τελευταίους μήνες έχουν συγκρατηθεί, χωρίς να ενσωματώνουν τις διεθνείς αυξήσεις. Και η κυβέρνηση, ενώ νομίζει ότι ωφελείται επικοινωνιακά από την αναπαραγωγή της ίδιας «πληροφορίας», μάλλον κάνει κακό στο ίδιο της το αφήγημα.