Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην Ε.Ε. για τη νίκη Τραμπ, οι ελληνικές θέσεις

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη. Ανησυχία των Βρυξελλών για τη γεωπολιτική ασφάλεια και την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Με ποια ατζέντα προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συναγερμός στην Ε.Ε. για τη νίκη Τραμπ, οι ελληνικές θέσεις

Η ηχηρή εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείτο ως μια πολύ πιθανή εξέλιξη, ωστόσο σήμανε συναγερμό στην ηγεσία της Ε.Ε. ενόψει της επόμενης μέρας.

Η αγωνία της Ευρώπης έγκειται σε δύο κυρίως τομείς, τη γεωπολιτική ασφάλεια και την οικονομία και ήδη οι πρώτες ανησυχίες εκδηλώθηκαν από επίσημα χείλη. Όπως, για παράδειγμα, από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λούις ντε Γκίντος, που προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων δασμών -που έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος- θα έπληττε την παγκόσμια ανάπτυξη και θα οδηγούσε σε εμπορικό πόλεμο, την ίδια ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφραζε την ευχή για «συνεργασία με τον πρόεδρο Τραμπ για την προώθηση μιας ισχυρής διατλαντικής ατζέντας».

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στο αυριανό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα λάβουν χώρα στη Βουδαπέστη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες -ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- βρίσκονται σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και θα το επιχειρήσουν (τι ειρωνεία!) κατ’ αρχάς από την έδρα του Β. Όρμπαν, θερμού υποστηρικτή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η νίκη του Ντ. Τραμπ, πάντως, φέρεται να έχει ήδη τεθεί ως σχέδιο επί χάρτου από ειδική ομάδα (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μελέτησε τα πιθανά σενάρια της κάλπης και την αντίδραση της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήδη από τη χθεσινή του παρέμβαση στο Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη «να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζουν διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, να οργανώσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα».

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης θέτει στο τραπέζι -και θα το κάνει και αυτό το διήμερο ενώπιον των ομολόγων του- το ζήτημα οικοδόμησης της στρατηγικής αυτονομίας της Γηραιάς Ηπείρου υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές, υπενθυμίζοντας την «άψογη συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον στη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ».

Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

Στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας περιλαμβάνονται επίσης η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και οι σημερινές οικονομικές προκλήσεις, ενώ αύριο, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι- θα συζητηθεί εκτενώς το στοίχημα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για την έκθεση Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με την επικράτηση του κ. Τραμπ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Για την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ταυτιζόμενος με τα στοιχεία της έκθεσης Ντράγκι. Κάτι που είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπογραμμίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v