Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαθανάσης: Νέα αύξηση €400 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ρεκόρ 15ετίας

"Το 2024 υλοποιείται το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών, ύψους 13, 1 δισ. ευρώ", τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης. "Δημιουργούμε φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον", σημείωσε.

Παπαθανάσης: Νέα αύξηση €400 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ρεκόρ 15ετίας

Στην προαναγγελία περαιτέρω αύξησης κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, των κονδυλίων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προέβη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στη διάρκεια της παρέμβασής του ως κεντρικός ομιλητής, στο 7th Athens Investment Forum, με τίτλο «Η Ελλάδα ως σταθερός αναπτυξιακός πυλώνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:

Η Ελλάδα προχωρά με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2024, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη έχει 0,8%, ενώ έχει τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.

Δημιουργούμε φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον που προσελκύει ακόμα και παγκόσμιους εταιρικούς πρωταθλητές να επενδύσουν στην χώρα μας, αντιστρέφοντας το brain drain και αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι αποτελούμε σταθερό πυλώνα ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των «27» στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό επιτυγχάνεται επειδή υλοποιούνται οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Επιτυγχάνεται επειδή η Ελλάδα, πλέον, καταφέρνει να κάνει μεταρρυθμίσεις που δυσκολεύουν άλλες χώρες.

Το 2024 υλοποιείται το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών, ύψους 13, 1 δισ. ευρώ. Μετά από την πρόσφατη προσθήκη 900 εκατ. ευρώ, έρχεται και νέα αύξηση 400 εκατομμυρίων, άρα το ποσό ανεβαίνει στα 13,5 δισ. χωρίς να συνυπολογιστούν οι εκταμιεύσεις των τραπεζών, που προβλέπονται στα 1,7 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε μια ενιαία Ευρώπη, η έννοια της ενιαίας αγοράς πρέπει να συμπεριλαμβάνει την περιφερειακή σύγκλιση, και δεν μπορεί να υπάρχει περιφερειακή σύγκλιση χωρίς να υπάρχει πολιτική συνοχής. Στην όποια συζήτηση για την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της Ε.Ε., όταν αυτή ξεκινήσει, η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι δεν επιθυμεί μείωση της πολιτικής συνοχής, είναι σύμφωνη με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δεν τις φοβάται, όπως έχουν αποδείξει οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019.

Προτεραιότητά μας είναι η χώρα να συνεχίσει να κινείται σε σταθερό μονοπάτι, να διευρύνει την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, να δημιουργεί όλο και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για νέες και νέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v