Τα ντιλ που έγιναν και τα ντιλ που έρχονται στην πληροφορική

Συνεχίζεται η κινητικότητα στον χώρο των εταιρειών πληροφορικής και νέα deals κυοφορούνται. Υψηλά τα περιθώρια δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων στον τομέα των μεγάλων έργων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τα ντιλ που έγιναν και τα ντιλ που έρχονται στην πληροφορική

Η Entersoft ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την εξαγορά του 60% της Inteliqua που δραστηριοποιείται στο χώρο του customer experience δίνοντας συνέχεια σε ένα μακρύ κατάλογο επιχειρηματικών συμφωνιών που έχει λάβει χώρα στον κλάδο της πληροφορικής κατά την τελευταία τετραετία.

Αν και επικρατούσε η εκτίμηση πως στο χώρο του business software -στον οποίον δραστηριοποιείται η Entersoft- τα deals είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί μετά τη δημιουργία τριών πολύ ισχυρών ομίλων (Epsilon Net, SoftOne και Entersoft, οι οποίοι κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να γίνουν και δύο, καθώς SoftOne και Entersoft έχουν παρεμφερές μετοχικό σχήμα), η χθεσινή ανακοίνωση έδειξε πως όλο και κάποια επιπλέον περιθώρια υπάρχουν για νέες εξαγορές στην ελληνική αγορά, πέρα φυσικά από τις υπάρχουσες βλέψεις στο εξωτερικό.

Αν όμως στο εγχώριο business software τα deals βαδίζουν προς την ολοκλήρωσή τους, σε κλάδους μεγάλων έργων που απευθύνονται είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, τα περιθώρια δείχνουν να είναι πολύ μεγαλύτερα. «Στους τομείς αυτούς τα πράγματα βρίσκονται εκεί που ήταν το επιχειρηματικό λογισμικό πριν από τρία χρόνια» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές από τις εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται κατά καιρούς σε αναζήτηση εξαγορών στην εγχώρια αγορά με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των Ideal (πρόσφατα εξαγόρασε την BlueStream), Performance Technology, Q&R (διερευνώνται οι τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του cyber security, του fintech, αλλά και εταιρειών που διαθέτουν πελατολόγιο στον ιδιωτικό τομέα), CPI, κ.ά. Αντίθετα, η Profile έχει στραμμένο το μέτωπό της στις αγορές του εξωτερικού.

Το γεγονός πάντως που διαφοροποιεί τις εξαγορές που έχουν λάβει χώρα στον κλάδο κατά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. περίοδο 2000) είναι η αποδοτικότητά τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστηρίζει γνωστό στέλεχος της αγοράς: «Ευτυχώς, δεν έχουν επαναληφθεί λάθη του παρελθόντος. Οι εξαγοράζουσες εταιρείες είναι πολύ πιο προσεκτικές στα τιμήματα που είναι διατεθειμένες να καταβάλλουν για τον σκοπό αυτό και επιπλέον τα χρήματα που καταβάλλονται προέρχονται κυρίως από ίδια κεφάλαια και όχι από τραπεζική χρηματοδότηση, η οποία αυξάνει δραστικά το ρίσκο.

Οι διαφορές όμως δεν σταματούν εδώ. Τα deals δεν γίνονται απλά για να… αγοραστεί τζίρος. Αντίθετα, γίνεται προσεκτική επιλογή στον τομέα δραστηριοποίησης της υπό εξαγοράς εταιρείας, στις δυνατές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν, αλλά και στον τρόπο ενσωμάτωσής τους. Έτσι, η διαδικασία ένταξης των εταιρειών αυτών στους ομίλους των αγοραστών γίνεται με προσοχή και σύστημα, έτσι ώστε οι όποιοι παρατηρούμενοι κραδασμοί να είναι περιορισμένοι».

Το ενδιαφέρον των θεσμικών

Σύμφωνα με το άλλο στέλεχος του κλάδου, η επιτυχία των εξαγορών κατά τα τελευταία χρόνια, συνετέλεσε στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και στις δημόσιες προτάσεις έναντι πολύ υψηλών τιμημάτων σε Epsilon Net και Entersoft.

«Οι ξένοι θεσμικοί ήταν συνηθισμένοι από εταιρείες πληροφορικής που διαπραγματεύονταν με πολύ υψηλότερα P/E, προεξοφλώντας growth από ιδιαίτερα αβέβαιες δραστηριότητες, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, εισηγμένες όπως η Epsilon Net, η Entersoft και η Prοfile διαπραγματεύονταν με πολύ ελκυστικότερους δείκτες, ασκώντας παράλληλα δραστηριότητες με πολύ μικρότερο ρίσκο, καθώς σε μια ιδιαίτερα ανοδική αγορά, διέθεταν μεγάλα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων, ή/και είχαν υψηλά επαναλαμβανόμενα έσοδα και ευρύτατα πελατολόγια».

Στο ερώτημα για το κατά πόσο και άλλες εισηγμένες θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών, η απάντηση είναι πως «κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανόν, αλλά θα απαιτήσει μεγαλύτερο μέγεθος, εξωστρέφεια και συνέπεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v