Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «στήνεται» σκηνικό μείωσης στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβρη

Μετά την Protergia, έρχονται μειώσεις από τον Ηρωνα καθώς και από άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτω από 15 λεπτά αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί η «πράσινη» κιλοβατώρα τον Νοέμβρη. Τι προβλέπει η αγορά για τις τιμές τον Δεκέμβρη.

Πώς «στήνεται» σκηνικό μείωσης στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβρη

Κλίμα μειώσεων στα τιμολόγια διαμορφώνεται ενόψει Νοεμβρίου στην αγορά του ρεύματος, σε συνέχεια των σταθερά πτωτικών τάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Και έτσι όπως διαμορφώνεται η εικόνα, ακόμη και αν η ΔΕΗ κρατήσει σταθερές τις δικές της χρεώσεις, το πιθανότερο είναι ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, το «πράσινο» τιμολόγιο θα διαμορφωθεί κάτω από τα 15 λεπτά έναντι 16 λεπτά της μέσης τιμής σήμερα. 

Ένα πρώτο στίγμα έδωσε χθες η Protergia, ανακοινώνοντας ότι χαμηλώνει 7%, στα 14,9 λεπτά, την «πράσινη» κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα και αναθεωρώντας προηγούμενη ανακοίνωση ότι θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές.

Επίκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανακοίνωση για πτώση της τιμής και από τον ΗΡΩΝΑ, ίσως και σήμερα, ανάλογη τακτική έχουν επιλέξει και άλλοι μικρότεροι πάροχοι, ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα κινηθεί η ΔΕH, που το καλοκαίρι είχε προβεί σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και τον τρέχοντα μήνα έκανε μειώσεις.

Επί της ουσίας, ωστόσο, ακόμη και αν η επιχείρηση κρατήσει «παγωμένο» το πράσινο τιμολόγιο για το Νοέμβριο, δηλαδή στα 14,9 λεπτά, για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο της ΔΕH, μαζί με αυτό των δύο μεγαλύτερων εναλλακτικών προμηθευτών (Protergia και ΗΡΩΝ), ο λογαριασμός θα διαμορφωθεί σε κάτω από τα 15 λεπτά. Στο σενάριο που δούμε μείωση και από τη ΔEΗ, η μέση «πράσινη» χρέωση θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στα 14 λεπτά.

Κρίνοντας από τα σινιάλα της αγοράς, η μέση χρηματιστηριακή τιμή κινείται αυτή τη στιγμή 23% χαμηλότερα από εκείνη του Σεπτέμβρη, στα 86 ευρώ/MWh έναντι 112 ευρώ/MWh ένα μήνα πριν, εξέλιξη αναμενόμενη καθώς ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά μήνας με χαμηλή κατανάλωση και άρα πτωτικές τιμές.

Τι «βλέπουν» στο τελευταίο δίμηνο

Κάτι που δεν ισχύει ιστορικά για τον Νοέμβριο, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν οι λιανικές τιμές του Δεκεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στο φυσικό αέριο, που στην Ελλάδα μετακυλίονται με καθυστέρηση ενός μήνα στα κόστη της ηλεκτροπαραγωγής, αυτές βρίσκονται πάνω από τα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 38 στις αρχές Οκτωβρίου (+10%). Και τα προθεσμιακά συμβόλαια του ρεύματος κινούνται πάνω από τα 100 ευρώ, υψηλότερα απ’ ό,τι στις αρχές του μήνα.

Κορυφαία στελέχη του χώρου προβλέπουν ότι η χονδρική τον Νοέμβριο, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί άνω των 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Ιστορικά άλλωστε ο Νοέμβριος είναι μήνας με θερμοκρασίες που πέφτουν απότομα, μικρή ηλιοφάνεια, λιγοστούς ανέμους, ενώ μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει τη περιοχή μας το γεγονός ότι δύο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Ουγγαρία είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.

Εάν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, ο τελευταίος μήνας του χρόνου θα συνοδευτεί από υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα, που θα αποτελέσουν τη βάση για τις χρεώσεις λιανικής του Ιανουαρίου, πρώτου μήνα εφαρμογής των αλλαγών στα χρωματιστά τιμολόγια.

Χαμένοι στον κόσμο των χρωμάτων

Επιγραμματικά αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι από τον Ιανουάριο τα «πράσινα» τιμολόγια παύουν να παρέχονται υποχρεωτικά από τους παρόχους ρεύματος προς τους νέους πελάτες. Αλλά τα περίπου 4-5 εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν σήμερα «πράσινα» προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να τα έχουν.

Επίσης από τον Ιανουάριο, καταργείται η πώληση από τους προμηθευτές νέων 6μηνων «μπλε» σταθερών, κατ’ εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας που ορίζει ότι η ελάχιστη διάρκεια των σταθερών συμβολαίων δεν μπορεί παρά να είναι οι 12 μήνες. Αλλά για τους χιλιάδες καταναλωτές με ενεργά 6μηνης διάρκειας σταθερά συμβόλαια, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρις ότου λήξουν. Επίσης από το νέο έτος τα 6μηνα σταθερά δεν θα εξαφανιστούν, απλώς θα αλλάξουν χρώμα και θα γίνουν «κίτρινα» μεικτά, τιμολόγια που κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην ελληνική αγορά, συνδυάζοντας κάποιους μήνες σταθερής χρέωσης, που στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει υψηλότερες χρεώσεις για τους καταναλωτές. Διότι η ένταξη των 6μηνων «μπλε» στα μεικτά «κίτρινα» καταργεί τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης που ισχύει σήμερα στα σταθερά, κάτι που αυξάνει το ρίσκο για τις εταιρείες και συνεπάγεται υψηλότερο κόστος, που πιθανώς θα μετακυλιστεί και στις χρεώσεις τους.

Από το νέο έτος έρχονται επίσης τα διζωνικά τιμολόγια, αυτά που θα προσφέρονται τις μεν εργάσιμες πιθανότατα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., αλλά τα Σαββατοκύριακα για διπλάσιες ώρες.

Και καταφτάνει μια ακόμη νέα κατηγορία, αρχικά μόνο για τις επιχειρήσεις (Μέση Τάση) και όσα λιγοστά νοικοκυριά έχουν έξυπνους μετρητές, αυτή των δυναμικών «πορτοκαλί». Η χθεσινή ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ ενέκρινε το πλαίσιο της δυναμικής τιμολόγησης με χρέωση ανά ώρα, το οποίο θα δημοσιευτεί είτε σήμερα είτε την Τρίτη και θα βγει άμεσα σε διαβούλευση. Είναι, δε, πιθανό να συνοδευτούν και από μια νέα υποκατηγορία, τα «πορτοκαλί πολυζωνικά», όπου οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν κάθε μέρα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν σε ζώνες και όχι ανά ώρα, οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να αλλάζουν και ανά εποχή. Η ρυθμιστική αρχή απέστειλε προχθές σχετική επιστολή προς την Κομισιόν ζητώντας διευκρινίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v