Βουλιάζουν τα Airbnb στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων 

Ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις καταγράφεται στην ελληνική πρωτεύουσα την περίοδο των εορτών. Η ενίσχυση των «δύο άκρων» της σεζόν.

Βουλιάζουν τα Airbnb στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων

Μία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, την περίοδο των εορτών καταλαμβάνει η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρωτεύουσα με διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 31% βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας με τις 15 πόλεις που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο για Airbnb ενόψει των Χριστουγέννων. 

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, με αύξηση 90%, βρίσκεται ένας από τους πιο παραδοσιακούς προορισμούς των εορτών, το Ροβανιέμι στη Φινλανδία, με τη Βασιλεία στην Ελβετία να ακολουθεί στο συν 53% και την Κρακοβία στην Πολωνία, με άνοδο 50%, να συμπληρώνει την τριάδα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία (45%) και στην πέμπτη η Πράγα στην Τσεχία (33%), μία ανάσα πάνω από την Αθήνα. 

Η μεγαλύτερη ζήτηση διαπιστώνεται τις δύο εβδομάδες των εορτών, με τη ζήτηση για το διάστημα από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου να εμφανίζεται ενισχυμένη σε ποσοστό 27% σε ετήσια βάση. 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου εμφανίζεται αυξημένη κατά 20% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται στο 9% για να διατηρηθεί στο 6% τον Μάρτιο και να ενισχυθεί εκ νέου τον Απρίλιο, όταν και θα εορταστεί το Πάσχα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 26% σε ετήσια βάση. 

Η ζήτηση στα άκρα της σεζόν

Όπως προκύπτει, δε, από τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, οι χώρες που κατέγραψαν μεγαλύτερη ζήτηση στα άκρα της σεζόν, κατά τους λεγόμενους shoulder months, κατάφεραν να καταγράψουν υψηλότερες πληρότητες κατά μέσο όρο. Μεταξύ των χωρών αυτών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με την πληρότητα των καταλυμάτων τύπου Airbnb να σημειώνει άνοδο 6,6% σε ετήσια βάση χάρη στις υψηλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου και τη μικρή απόκλιση που παρουσιάζει η ζήτηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο.

Η Κροατία με αύξηση της πληρότητας σε ποσοστό 8,8%, η Ουγγαρία στο συν 7,9% και η Ισπανία με άνοδο 6,9% είναι οι τρεις χώρες οι οποίες κατέγραψαν υψηλότερη πληρότητα από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση της ζήτησης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι. Την πέμπτη θέση στη σχετική λίστα των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών κατέλαβε η Πορτογαλία (+4,3%).

Στον αντίποδα, οι χώρες που σημείωσαν σημαντική πτώση στη ζήτηση από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που η αύξηση της προσφοράς παρέμεινε ισχυρή, παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, τη μεγαλύτερη υστέρηση σημείωσε η Τσεχία (-9%) και ακολούθησαν Αυστρία (-4%), Σουηδία (-2,2%), Πολωνία (-1,7%) και Νορβηγία (-0,5%). 

Η εικόνα των Airbnb τον Σεπτέμβριο

Φέτος, πάντως, η ζήτηση για Airbnb από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 30%, παραπέμποντας σε μεγαλύτερη πτώση από πέρυσι, όταν η ζήτηση είχε περιοριστεί κατά 28%.

Οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο ήταν η Σουηδία, η Κροατία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Πολωνία. Στον αντίποδα, τα κράτη που σημείωσαν τη μικρότερη πτώση της ζήτησης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο ήταν η Ελβετία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Σε σύγκριση με το 2023, οι περισσότερες από τις 20 υπό εξέταση χώρες παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση φέτος, με την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία να είναι εκείνες που παρουσίασαν τη μικρότερη πτώση σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v