Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΟΚ και η έλλειψη υποδομών φρενάρουν το real estate

Οι σοβαρές πολεοδομικές εκκρεμότητες όπως το μπόνους του ΝΟΚ και η εκτός σχεδίου δόμηση, τροχοπέδη για τις επενδύσεις. Σοβαρό έλλειμμα υποδομών σε όλη την επικράτεια.

ΝΟΚ και η έλλειψη υποδομών φρενάρουν το real estate

Σοβαρά θεσμικά προβλήματα αλλά και έλλειμμα κατάλληλων υποδομών δημιουργούν προσκόμματα στην ανάπτυξη ακινήτων και στην κατασκευή, σημειώνουν, μηδενός εξαιρουμένου, οι παράγοντες του real estate, θίγοντας ξανά τις σοβαρές εκκρεμότητες.

Αν και ο ΥΠΟΙΚ, Κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Prodexpo και επικαλούμενος στοιχεία της ΤτE έκανε λόγο για αύξηση έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά 21% στο α’ εξάμηνο του 2024, εντούτοις οι επαγγελματίες της αγοράς έκαναν λόγο για τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα που προκαλείται από το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (NOK) και το αμφισβητούμενο μπόνους δόμησης.

Η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής / JLL, υπογράμμισε χθες δημοσίως πως αν και ο νόμος ψηφίστηκε το 2012 (σ.σ. σε εποχή «νεκρή» όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα), σήμερα προκύπτει πως προκαλεί σοβαρά προβλήματα, απειλώντας υφιστάμενες επενδύσεις και εμποδίζοντας νέες όπως σημείωσε και κ. Φ. Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, εκτιμώντας πως αρκετοί developers έχουν υποστεί ζημιά από αυτή την κατάσταση.

Ο νομικός Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner Bernitsas Law, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνοντας αν ακυρωθεί μία πράξη που έδινε σε κάποιον δικαίωμα να χτίσει, ανοίγει θέμα αποζημιώσεων από το κράτος.

Πέραν του ΝΟΚ, που έχει παραπεμφθεί πλέον στην Ολομέλεια του ΣτΕ ώστε να κριθεί η συνταγματικότητά του, αρκετοί σημείωσαν ως μείζον ζήτημα την άλλη απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση. Σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας κινείται με δύο ταχύτητες, καθώς άλλες πολεοδομίες λαμβάνουν υπόψη τους τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ και εμποδίζουν την έκδοση αδειών ενώ άλλες εκδίδουν αντίστοιχες άδειες.

Οι παράγοντες της κτηματαγοράς αναφέρθηκαν επίσης σε χρόνια προβλήματα που δημιουργούν αγκυλώσεις στην αγορά ακινήτων επισημαίνοντας τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, αλλά και τις 500.000 αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, με τις περισσότερες Επιτροπές εξέτασής τους να μην έχουν ακόμη καν συσταθεί.

Πέραν των θεσμικών και κανονιστικών ζητημάτων, το σύνολο της αγοράς σημείωσε το πρόβλημα των κακών ή ελλειμματικών υποδομών στη χώρα, γεγονός που εμποδίζει ακόμη και τις αστικές αναπτύξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλέστηκαν στελέχη της αγοράς είναι η ανάπτυξη στο Ελληνικό και η φόρτιση που φέρνει στο αθηναϊκό κυκλοφοριακό σύστημα, χωρίς να έχουν προβλεφθεί διέξοδοι και νέοι δρόμοι.

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές αναπτύξεις σε όλη την επικράτεια υπογράμμισαν πως εν μέρει υποβαθμίζονται από την έλλειψη κάθε είδους δικτύων (ύδρευσης, ενέργειας κ.ά.) αλλά και από την προβληματική μεταφορική διασύνδεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v