Οι προκλήσεις μετά την κατάργηση των Τελών Χαρτοσήμου

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Δαβέρου, Ανώτερου Διευθυντή, Επικεφαλής Φορολογικών & Τελωνειακών του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στο «4th Law Forum on Taxation».

Οι προκλήσεις μετά την κατάργηση των Τελών Χαρτοσήμου

Το θέμα της αναμόρφωσης του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου, με την αντικατάστασή του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Δαβέρος, Ανώτερος Διευθυντής, Επικεφαλής Φορολογικών & Τελωνειακών του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, λαμβάνοντας μέρος ως βασικός ομιλητής στο «4th Law Forum on Taxation». Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης, ο κος Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο κος Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος έκανε την εισαγωγική ομιλία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την παρέμβασή του, ο κος Δαβέρος παρουσίασε τα κύρια ορόσημα στη διάρκεια των 100 και πλέον χρόνων εφαρμογής του Χαρτοσήμου και επεσήμανε τα ειδικά ζητήματα που απασχόλησαν τις επιχειρήσεις και προκάλεσαν πλήθος αμφισβητήσεων, καταλήγοντας σε συσσώρευση επίδικων υποθέσεων με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες. Παράλληλα, εστίασε στην εξέλιξη και στην διαδικασία επίλυσης κάθε επιμέρους περίπτωσης διαχρονικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο με την εισαγωγή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής από την 01/12/2024, υπογραμμίζοντας τις ουσιώδεις αλλαγές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δαβέρος, «πλέον, με την εισαγωγή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής, πέραν της αναγκαίας ψηφιοποίησης, το πλαίσιο μεταρρυθμίζεται συνολικά, προκειμένου να καταστεί σαφέστερο και απλούστερο. Μένει να αξιολογηθεί και να κριθεί στην πράξη κατά την υλοποίησή του, κρατώντας τα διδάγματα από την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ανώτερος Διευθυντής, Επικεφαλής Φορολογικών & Τελωνειακών του Ομίλου, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον χειρισμό και επίλυση ειδικών ζητημάτων που χρειάζεται ακόμη να διευκρινισθούν, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή εφαρμογή και μετάβαση στο νέο καθεστώς, για την αποφυγή νέων αμφισβητήσεων και επιπτώσεων στο οικονομικό περιβάλλον.

Το Συνέδριο «4th Law Forum on Taxation», διοργανώθηκε την Τετάρτη 09/10/2024 από την “CLEON Conferences Communications”, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v