Η νέα διαδικασία fast track είσπραξης δεδουλευμένων και υπερωριών

Πώς επιλύθηκαν χιλιάδες εργατικές διαφορές προς όφελος μισθωτών, χωρίς δικαστικά έξοδα και πολυετείς καθυστερήσεις. Δεν πρόκειται για συμβιβασμό, ξεκαθαρίζει ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης.

Η νέα διαδικασία fast track είσπραξης δεδουλευμένων και υπερωριών

Με μια «αθόρυβα αποτελεσματική» διαδικασία, χωρίς δικαστικά έξοδα και κυρίως μέσα σε λίγους μήνες, περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν σε εργαζόμενους που προσέφυγαν το προηγούμενο έτος στην Επιθεώρηση Εργασίας ,προκειμένου να λύσουν τις εργατικές διαφορές που είχαν με τους εργοδότες τους.

Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο (2023) κρίθηκαν 7.256 εργατικές διαφορές από την ανεξάρτητη αρχή. Από αυτές, επιλύθηκαν οι 3.849, ματαιώθηκαν οι 1.416 και παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια οι 1.991, ενώ υποβλήθηκαν 380 μηνύσεις ή μηνυτήριες αναφορές προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία.

Ως αποτέλεσμα των εργατικών διαφορών που επιλύθηκαν, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, καταβλήθηκε από τους εργοδότες στους προσφεύγοντες εργαζόμενους, συνολικά το ποσό των 4.696.939 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που οι εργαζόμενοι ή αυτοί που είχαν αποχωρήσει από την επιχείρηση διεκδικούσαν και που εάν δεν προσέφευγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά επέλεγαν τη δικαστική οδό, θα περίμεναν ακόμη και για 10 με 15 χρόνια, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους και να τα πάρουν.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά αντικείμενα της Επιθεώρησης Εργασίας, στα οποία η ανεξάρτητη αρχή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Διοικητής της Γιώργος Τζιλιβάκης, «είναι αθόρυβα αποτελεσματική».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιλιβάκη, έργο της Επιθεώρησης δεν είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, είτε αυτός παραμένει στην επιχείρηση, είτε έχει αποχωρήσει.

«Σκοπός της διαδικασίας είναι η εφαρμογή του νόμου» ξεκαθαρίζει ο Διοικητής και συμπληρώνει πως πλέον, έχει επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης εργατικής διαφοράς, έχουν αυστηροποιηθεί οι διοικητικές κυρώσεις σε διαφορές που αφορούν μισθολογικές οφειλές, και πλέον, είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής, άμεσα, με βάση το πόρισμα του επιθεωρητή εργασίας.

Έτσι, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθίσταται δυνατή η γρήγορη, αλλά και ανέξοδη επίλυση των εργασιακών ζητημάτων, που ανακύπτουν από την απασχόληση των εργαζομένων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως το 55% των περιπτώσεων προσφυγής, έχουν επιλυθεί, με τους εργαζόμενους να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους -συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ για το 2023- χρήματα που κατά κύριο λόγο αφορούν μισθούς, δώρα και επιδόματα, τριετίες, αυξήσεις αλλά και υπερωριακή απασχόληση. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό της τάξης του 45%, που είτε δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, είτε καταλήγει στα δικαστήρια.

Ο νόμος άλλωστε, είναι ξεκάθαρος και προβλέπει πως εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα, ο Επιθεωρητής Εργασίας οφείλει να συντάξει την έκθεσή του και να διαβιβάζει τον φάκελο στην Εισαγγελία προς άσκηση της ποινικής δίωξης.

Παράλληλα, και στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά του εργοδότη, ο εργαζόμενος πρέπει να δηλώσει στην Επιθεώρηση το γεγονός, ώστε στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Αρχικά βέβαια, η Επιθεώρηση θα πρέπει να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις, εγγράφως, προκειμένου να διαπιστωθεί η αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που συνιστά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v