Εργα 14 δισ. για τους κατασκευαστές, πώς επηρεάζουν τα περιθώρια

Η ροή ανεκτέλεστου έργου και τα δεδομένα για την κερδοφορία μετά τους ανασχηματισμούς και τις κινήσεις εξυγίανσης. Τα νέα ποιοτικότερα έργα και η εικόνα των μεγάλων ομίλων.

Εργα 14 δισ. για τους κατασκευαστές, πώς επηρεάζουν τα περιθώρια

Βελτιωμένη εικόνα σε επίπεδο κερδοφορίας – πέραν του υψηλού ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων – εμφανίζουν στο σύνολο τους οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι στο α’ εξάμηνο του 2024, παρά το γεγονός του ότι ο χρονισμός των έργων δεν ευνόησε τους κύκλους εργασιών της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η συσσώρευση έργων δημόσιων και ιδιωτικών που ήδη αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ αθροιστικά για τους τέσσερις μεγάλους ομίλους, όσο και το pipeline νέων έργων και διαγωνισμών, δημιουργούν προσδοκίες για τον κλάδο.

Μάλιστα οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η προσεχής πενταετία προσφέρει «ασφάλεια» για ακόμη θετικότερες επιδόσεις, παρά το γεγονός του ότι το κόστος ενέργειας, υλικών και χρήματος αποτελεί παράγοντας πίεσης. Επίσης αρκετοί ελληνικοί όμιλοι εκφράζουν «αυτοπεποίθηση» διεκδίκησης νέων έργων εκτός συνόρων, επεκτείνοντας τις φιλοδοξίες τους και στα έργα που αφορούν κατασκευή και παραχώρηση, πέραν της ΜΕΤΚΑ (όμιλος Metlen) που έχει μεγάλη εμπειρία σε σύνθετα έργα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ασφαλώς η εταιρεία μετά τις πρόσφατες αποφάσεις δημιουργίας ξεχωριστής οντότητας, θεωρείται «νεαρή», αλλά ήδη έχει σχηματίσει ανεκτέλεστο έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, βελτιωμένα περιθώρια κέρδους στο α' εξάμηνο του 2024 εμφάνισαν οι τομείς κατασκευής και παραχωρήσεων για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γεγονός που αποτελεί «βάση» για το μέλλον, καθώς τόσο το υψηλό ανεκτέλεστο έργων όσο και η πρόσοδος του τομέα Παραχωρήσεων θα κλιμακώνουν τις αποδόσεις.

Αναλυτικότερα, στο α΄ εξάμηνο του 2024 – και παρά τη μικρή κάμψη του κύκλου εργασιών- το περιθώριο κέρδους EBITDA του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκε στο 10,4% από 8,3% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Το περιθώριο κέρδους EBIT διαμορφώθηκε επίσης στο 8,3% από 7% πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευαστικών εργασιών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενο την 30.06.2024 σε 3,2 δισ. ευρώ. Στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο της 30.06.2024 προς τρίτους, δεν έχει συμπεριληφθεί το διατομεακό ανεκτέλεστο αντικείμενο 0,6 δισ. ευρώ, που αφορά κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση του έργου της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας. Περαιτέρω ο Όμιλος αναμένει προς υπογραφή συμβάσεις νέων έργων για τα οποία έχει προκριθεί, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τις οποίες 0,2 δισ. ευρώ αφορούν εκτελέσεις δημοσίων έργων και 1 δισ. ευρώ έργα τα οποία αφορούν επενδύσεις του Ομίλου (IRC Ελληνικού, κ.λπ.).

Ο κλάδος κατασκευών στον όμιλο Άβαξ βελτιώθηκε περαιτέρω στο α’ εξάμηνο καθώς το περιθώριο κέρδους EBITDA των κατασκευών αυξήθηκε σε 9,4% από 6,8% στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (-9,2% το 2022), τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων με καλύτερα χαρακτηριστικά κερδοφορίας.

Επίσης, σύμφωνα με εταιρική παρουσίαση της ΑΒΑΞ, το περιθώριο μικτού κέρδους ανέβηκε σε 16,5% (από 3,2% στο 6μηνο 2023 και από -3,1% το 2022) ενώ το περιθώριο κέρδους ΕBIT διαμορφώθηκε σε 4,3% (μηδενικό πέρυσι και -14% το 2022). Η αισθητή βελτίωση περιθωρίων και κερδοφορίας επίτρεψε δε στον όμιλο να συνεχίσει την εξυγίανση του ισολογισμού, μειώνοντας δανεισμό αλλά και διέγραψε πλήρως την απαίτηση, έναντι του Λιβάνου, για το έργο Deir Aamar Power Plant 2 και πήρε και πρόβλεψη για τα έξοδα διαιτησίας.

Στο α’ εξάμηνο του 2024 παρουσιάστηκε η πληρέστερη εικόνα της απορρόφησης της Άκτωρ από τον όμιλο Ιντρακάτ, έχοντας ήδη μεταβολίσει 10 μήνες από την ενσωμάτωση της κατασκευαστικής. Σε ότι αφορά τα μικτά περιθώρια κέρδους στο α’ εξάμηνο του 2024 αυτά διαμορφώθηκαν σε 10% φέτος έναντι 12% πέρυσι (εξαιτίας της επιρροής των έργων της Άκτωρ στη Ρουμανία, για τα οποία ωστόσο αναμένεται το αποτέλεσμα αιτήσεων αναθεώρησης κόστους).

To περιθώριο κέρδους EBITDA στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου διατηρήθηκε στο 6% (αντίστοιχο ποσοστό στο α’ εξάμηνο του 2023 για την Intrakat stand alone), με τη διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναλυτών για τα μεγέθη α’ εξαμήνου να εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό διατήρησε την πρόβλεψη για τζίρο της τάξης του 1,15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 και κερδών EBITDA ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ήδη σχηματίσει ανεκτέλεστο έργων της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ και έχει υπογράψει συμβάσεις της τάξης των 225 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2024. Αναμένει ωστόσο ήδη τη συμβασιοποίηση νέων έργων της τάξης των 750 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v