Σδούκου: Στα 2,5% του ΑΕΠ η συνεισφορά του ΕΣΕΚ έως το 2050

Η συμβολή του νέου ΕΣΕΚ στην οικονομία υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι και το 2050, καθώς και σε 210.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σδούκου: Στα 2,5% του ΑΕΠ η συνεισφορά του ΕΣΕΚ έως το 2050

Σε επενδύσεις ίσες με το 2,5% του ΑΕΠ, αλλά και σε 210.000 νέες θέσεις εργασίας αποτιμάται η συνεισφορά στην οικονομία της χώρας από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου.

Σταχυολογώντας τα βασικά σημεία του εθνικού ενεργειακού σχεδίου, κατά την επίσημη παρουσίασή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, η υφυπουργός παρέθεσε στοιχεία από τη Μελέτη Κοινωνικοοικονομικών Επιπτώσεων του ΕΣΕΚ που έκανε η McKinsey, σύμφωνα με τα οποία η συμβολή του στην οικονομία υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι και το 2050.

Αναφέρθηκε στους κλάδους της οικονομίας που θα επηρεαστούν από αυτό θετικά, όπως οι κατασκευές και ο εξοπλισμός, έκανε μνεία στο ΕΣΕΚ του 2019, λέγοντας ότι για πρώτη φορά αποτυπώθηκε η στρατηγική της χώρας με σαφείς στόχους για την απολιγνιτοποίηση και τέθηκαν οι στόχοι για τις ΑΠΕ, ενώ χαρακτήρισε το παρών σχέδιο, τόσο ένα τεχνοκρατικό έγγραφο, όσο και ένα πολιτικό μανιφέστο με κοινωνική στρατηγική.

Στη πρώτη περίοδο του ΕΣΕΚ, μεταξύ 2025-2030, το σχέδιο προβλέπει τη συνεχιζόμενη ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ, την επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης το 2028 και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Μπαίνουν επίσης οι βάσεις για τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, το υδρογόνο, οι αντλίες θερμότητας, οι διασυνδέσεις με άλλες χώρες και οι αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες.

Στη δεύτερη δεκαετία (2030-2040), και ενώ οι τεχνολογίες της πρώτης περιόδου θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, το σχέδιο δίνει βάρος στην επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού.

Στη δε, τρίτη περίοδο (2040-2050) ,το σχέδιο επικεντρώνεται στους τομείς που είναι δύσκολο να μειώσουν τις εκπομπές τους, όπως η βιομηχανία, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία, ενώ το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο με ορίζοντα το 2050. Σημειωτέον ότι για λόγους ασφάλειας της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας, όπως είπε η κα Σδούκου, θα διατηρηθεί μια σημαντική ηλεκτροπαραγωγική ισχύς με καύσιμο το φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v