Βιομηχανία προς Κομισιόν: Μέτρα τώρα για τις τιμές στο ρεύμα

Οι δομικές αιτίες για τις ακραίες τιμές των προηγούμενων μηνών συνεχίζουν να υφίστανται. Ευρωπαϊκή παρέμβαση ζητούν οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.

Βιομηχανία προς Κομισιόν: Μέτρα τώρα για τις τιμές στο ρεύμα

Τον κίνδυνο να πληγεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα, επισημαίνει με μια ακόμη επιστολή της, τη τρίτη κατά σειρά, η βιομηχανία προς την Κομισιόν.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους επικεφαλής των βιομηχανικών συνδέσμων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και έχει αποδέκτη την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, σημειώνεται ότι μπορεί οι τιμές χονδρικής του ρεύματος να έχουν υποχωρήσει, ωστόσο οι δομικές αιτίες που ευθύνονται για την κρίση των προηγούμενων μηνών συνεχίζουν να υφίστανται.

Οι αιτίες του προβλήματος δεν έχουν αντιμετωπιστεί, με ανεπαρκείς μεταφορικές δυναμικότητες μεταξύ των διαφορετικών περιοχών, ο κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά ακραίες τιμές είναι υπαρκτός, ειδικά εάν προκύψει κάποια διαταραχή ή ένας τυχόν πιο σκληρός χειμώνας που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το τάιμινγκ της κοινής επιστολής των τριών συνδέσμων δεν είναι τυχαίο. Την Τρίτη συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας και εκεί, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία αναμένεται να θέσουν ξανά το πρόβλημα των ακραίων τιμών στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής μας και της μόνιμης «αποσύζευξης» από τις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

«Γι’ αυτό, θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που προβλέπει την εφαρμογή ανώτατων τιμών στους παραγωγούς σε περίπτωση ακραίων τιμών ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν οι καταναλωτές, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να αυξηθεί η διασύνδεση εντός της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η επιστολή των τριών συνδέσμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v