Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού «κολλάει» η συνταξιοδότηση όσων έχουν χρέη πάνω από €20.000

Μόλις 2.500 ενδιαφερόμενοι για συνταξιοδότηση παρά τα χρέη που τους βαρύνουν έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο νέο καθεστώς. Εχουν εκδοθεί μόλις... 25 αποφάσεις. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Πού «κολλάει» η συνταξιοδότηση όσων έχουν χρέη πάνω από €20.000

Η προϋπόθεση πραγματικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ τουλάχιστον 20 ετών καθώς και η συγκατάθεση για έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα δύο «αγκάθια» στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων σε ασφαλισμένους - μη μισθωτούς, με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, από τους περίπου 40.000 με 50.000 οφειλέτες που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, μόλις 2.500 έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση, με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Αντίστοιχα, λόγω και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μόλις 20 με 25 αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, η συνταξιοδότηση με οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι αφορά περίπου 40.000 με 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει σωρευτικά μια σειρά από ασφαλιστικές προϋποθέσεις, όπως ηλικία και ημέρες ασφάλισης, ήτοι να είναι άνω των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης ή 67 ετών και να έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Θα πρέπει βέβαια, επίσης, να δεχθούν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, προκειμένου να ελεγχθεί το ύψος των καταθέσεων και επενδύσεών τους. Εάν αυτό ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ για τους αγρότες, τότε η διαδικασία δεν θα συνεχίζεται.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, παράλληλα βέβαια και με την ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται, εκτιμάται ότι καθυστερούν την έκδοση περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η παρακράτηση της οφειλής από τη σύνταξη του ασφαλισμένου.

Προθεσμία 2 μηνών

Αναλυτικά, και βάσει της σχετικής εγκυκλίου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία δύο μηνών από τη χρονική στιγμή που ο ΕΦΚΑ θα τους κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο οφειλής, για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στη διαδικασία.

Το έγγραφο θα αποστέλλεται ακόμη και αν οι οφειλές είναι άνω των 30.000 ευρώ, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα το υπερβάλλον ποσό να εξοφληθεί εφάπαξ.

Μια ακόμη «παγίδα» στην όλη διαδικασία είναι το γεγονός πως μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας, τυχόν υποβολή αίτησης θα απορρίπτεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικά δε ως προς το σκέλος της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, ο ασφαλισμένος ενημερώνεται για τη διαδικασία, καθώς όλα τα προσωπικά του στοιχεία θα κοινοποιούνται στις τράπεζες αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Εφόσον αποδέχεται κάτι τέτοιο, γίνεται ο έλεγχος κι αν ο ασφαλισμένος πληροί τις προϋποθέσεις, εκδίδεται η απόφαση και ξεκινά η παρακράτηση του 60% της σύνταξης, έως ότου το χρέος να υποχωρήσει από τις 30.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και από τις 10.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ, αν πρόκειται για αγρότες. Από το όριο των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ αντίστοιχα και μέχρι τον μηδενισμό του χρέους, η εξόφληση θα πραγματοποιείται σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει έως σήμερα.

Σωρευτικές  προϋποθέσεις

Προσοχή όμως. Μεταξύ των προϋποθέσεων που ελέγχονται από το ταμείο είναι και οι εξής ασφαλιστικές προϋποθέσεις, οι οποίες μάλιστα πρέπει να πληρούνται από τον ασφαλισμένο σωρευτικά:

  • Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.
  • Να έχει πληρώσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης.
  • Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή 6.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

Για τον υπολογισμό του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων θα λαμβάνεται υπόψη, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη, κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Θα ελέγχεται και ο μέσος όρος του τελευταίου 12μήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v