Σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα στους δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι το έργο, προϋπολογισμού δημοπράτησης 23 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή έργων διευθέτησης σε 8 ρέματα της πόλης Λουτρακίου και στις διασταυρώσεις τους με σημαντικούς δρόμους, με σκοπό την αντιμετώπιση πλημμυρικών κινδύνων.

Σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα στους δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων

Υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για τα «έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές Νίκου Ταχιάου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Κωνσταντίνου Μαγουλά.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Bουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Bουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, η Bουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης και η Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και  Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεωργία Καστραντά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι το έργο, προϋπολογισμού δημοπράτησης 23 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027», περιλαμβάνει την κατασκευή έργων διευθέτησης σε 8 ρέματα της πόλης Λουτρακίου και στις διασταυρώσεις τους με σημαντικούς δρόμους, με σκοπό την αντιμετώπιση πλημμυρικών κινδύνων.

Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι τόσο το παραπάνω έργο όσο και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται στην περιοχή του Λουτρακίου με αντικείμενο τη διευθέτηση τριών ρεμάτων, προφυλάσσουν τον αστικό ιστό του Λουτρακίου και ευρύτερα μιας περιοχής, η οποία αποτελεί και έναν σημαντικό προορισμό αναψυχής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  σημείωσε:

«Η σύμβαση για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στην Κορινθία είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Κορινθία, αλλά και μια παρέμβαση που αναβαθμίζει την αντιπλημμυρική προστασία σε εθνικό επίπεδο.

Αυτές οι παρεμβάσεις καταδεικνύουν ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνολικά, κατατάσσει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ως προτεραιότητα.

Δημιουργούμε υποδομές με υψηλότερο δείκτη ανθεκτικότητας απέναντι στην εντεινόμενη κλιματική κρίση και μάλιστα, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων». 

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

«Ο Νόμος Κορινθίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά έχοντας δοκιμαστεί τον τελευταίο καιρό από τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η σύμβαση που υπογράφουμε, σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αντιπλημμυρική προστασία και την πράσινη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα έργα που περιλαμβάνονται θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των έντονων προβλημάτων πλημμυρών και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, εξαλείφοντας τους κινδύνους από ραγδαίες βροχοπτώσεις, που λόγω της κλιματικής αλλαγής εντείνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Με την περιοχή να χαρακτηρίζεται ως ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα, προστατεύοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα και τον υπόγειο υδροφορέα από τη ρύπανση. Επιπλέον, οι κατάλληλες διατομές διευθέτησης των χειμάρρων και ρεμάτων θα περιορίσουν τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο παρελθόν, ενώ θα ενισχύσουν την ασφάλεια των κατοίκων και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, δήλωσε:

«Ο νομός Κορινθίας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πολλά φυσικά φαινόμενα και οι πλημμύρες είναι μέσα σε αυτά. Άρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτών των αντιπλημμυρικών έργων και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε σε 30 μήνες, πράγματι, να τα εγκαινιάσουμε. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί πολλά έργα στον νομό Κορινθίας και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα όλα αυτά τα έργα θα μπουν σε ακόμη καλύτερη τροχιά».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Κορινθίας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συμβολή και τη χρηματοδότηση. Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει κάθε μέρα το μέγεθος, την ανάγκη, αλλά και την ετοιμότητα να καλύψουμε πληγές που είναι ανοιχτές στον νομό Κορινθίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο παρέμβασης στον Δήμο Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων και εμείς θα βοηθήσουμε σε ό,τι χρειάζεται, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και με ταχύτητα».

 Η Βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, δήλωσε:

«Να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας αυτό το έργο. Να ευχηθώ καλή δύναμη, γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία στον Ανάδοχο, ώστε να είμαστε δυνατοί σε οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο έχουμε στο μέλλον, γιατί η Κορινθία μας βάλλεται συνεχώς μέσα σε αυτήν τη συνεχόμενη κλιματική κρίση».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε:

«Ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο βοηθάει στην αναβάθμιση της ανθεκτικότητας του νομού Κορινθίας, αλλά και όλης της Περιφέρειάς μας. Να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που έχουμε σε όλους τους τομείς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Και κυρίως, για τον ολιστικό τρόπο που βλέπουμε τη διαχείριση υδάτων και από την πλευρά την αντιπλημμυρική, αλλά και από την πλευρά της άρδευσης και της ύδρευσης που είναι εξίσου σημαντική. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε να υλοποιήσουμε έργα ουσιαστικά για τους πολίτες και τους παραγωγούς και εύχομαι να έχουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό το τεράστιο έργο, αυτήν τη μεγάλη επένδυση και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Υπουργό τον κ. Σταϊκούρα όσο και τους υπόλοιπους συνεργάτες του Υπουργείου για την εξαιρετική δουλειά. Κάποτε στη γειτονιά μου, το 1994, πνίγηκε άνθρωπος. Οπότε με όλο αυτό το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα, πιστεύω ότι η πόλη μας θα σωθεί.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v