Το βλέμμα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης στρέφει η ExxonMobil

Παράταση έξι μηνών πήρε το σχήμα ExxonMobil - Helleniq Energy για το πρώτο στάδιο ερευνών στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης». Ξεκινά αύριο η δεύτερη φάση στη θαλάσσια περιοχή «ΝΔ Κρήτης».

Το βλέμμα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης στρέφει η ExxonMobil

Σε ένα πιο αναβαθμισμένο επίπεδο μπαίνουν από αύριο οι σεισιμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Κρήτη, με την κοινοπραξία ExxonMobil - Helleniq Energy να εστιάζει πλέον το βλέμμα στο νοτιοδυτικό «μπλοκ» του νησιού.

Λίγους μήνες πριν τη λήψη της απόφασης για το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική ή όχι γεώτρηση, κάτι που αναμένεται στα τέλη του έτους, το σχήμα προχωράει από αύριο στο επόμενο στάδιο των προπαρασκευαστικών ερευνών, για το οικόπεδο στα ΝΔ της Κρήτης, το ένα από τα δύο που της έχουν παραχωρηθεί. Αυτό της συλλογής τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, αφού σήμερα έληξε και τυπικά η διάρκεια της πρώτης φάσης του ερευνητικού σταδίου, της συλλογής δισδιάστατων (2D) για αμφότερα τα οικόπεδα.

Σχετικά με το άλλο, το δυτικό «μπλοκ», το σχήμα ζήτησε και πήρε παράταση 6 μηνών, ώστε «να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών έρευνας για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια.

Στην πράξη, η κοινοπραξία έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι προβλέπουν οι συμβατικοί χρόνοι, έχει ήδη συλλέξει από το περασμένο Μάιο τα 3D σεισμκά και για τα δύο «μπλόκς», επομένως στη περίπτωση ΝΔ της Κρήτης θα αξιοποιήσει τη δεύτερη αυτή φάση για να ωριμάσει το project, έχοντας πάντα ως στόχο να λάβει την απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στα τέλη του 2024.

Σε ό,τι αφορά το άλλο «μπλοκ», στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», κρίθηκε ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος για την ανάλυση και αξιολόγηση των ευρημάτων, για αυτό και ζητήθηκε 6μηνη παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, ήτοι μέχρι και την 9η Απριλίου 2025. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών, όπως αυτές περιγράφονται στην από 3.10.2024 επιστολή της εντολοδόχου εταιρείας, σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Στη περίπτωση των δισδιάστατων ερευνών, αυτές έχουν ολοκληρωθεί από την ExxonMobil τη περίοδο 2022-2023, ενώ οι τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2024, καλύπτοντας έκταση 874 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τον οδικό αυτό χάρτη με τα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα και ορόσημα για τα επόμενα βήματά της και για τις δύο περιοχές, είχε περιγράψει τον περασμένο Μάιο στο συνέδριο του East Med Gas Forum στην Αθήνα ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβας Θεοδοσίου.

Σύμφωνα με όσα είχε πει, η πρόσκτηση των τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, μαζί με μια βασική περιβαλλοντική και μια γεωχημική μελέτη, έχει ολοκληρωθεί, το επόμενο βήμα αφορά την αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων, ώστε μέχρι τα τέλη του 2024, η αμερικανική εταιρεία να λάβει την επενδυτική απόφαση, κατά πόσο θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση.

Εφόσον αυτό συμβεί, τότε γύρω στα τέλη του 2025- αρχές 2026, θα δούμε και το πρώτο γεωτρύπανο.

Εχει τη σημασία του ότι παίκτες όπως ο αμερικανικός κολοσσός εντάσσουν τις έρευνες σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, σε έναν ευρύτερο προγραμματισμό για την Αν. Μεσόγειο (η Exxon έχει παρουσία επίσης σε δύο μπλοκ στην Κύπρο και σε δύο μπλοκ στην Αίγυπτο). Και όπως είχε πει τον περασμένο Μάιο ο κ. Θεοδοσίου, η εταιρεία έχει μισθώσει ένα προηγμένο πλοίο γεωτρήσεων για να διενεργήσει γεωτρήσεις ει δυνατόν και στις τρεις χώρες της Αν. Μεσογείου από φέτος μέχρι και το 2026.

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν τελικά λάβει απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη, θα πρέπει να έχουν στο μεταξύ λυθεί όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ώστε αυτή να γίνει εντός της διάρκειας μίσθωσης του γεωτρυπάνου. Και, βεβαίως, να μην υπάρχουν κι εδώ δικαστικές εμπλοκές.

*Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v