Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Παπαστεργίου: Ιντερνετικές ταχύτητες πάνω από 250 Mbps σε μειωμένες τιμές

Ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ουραγός στις ευρυζωνικές ταχύτητες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του Gιgabit Voucher, με δικαιούχους 400.000 πολίτες.

Δ. Παπαστεργίου: Ιντερνετικές ταχύτητες πάνω από 250 Mbps σε μειωμένες τιμές

Στις τρεις κινήσεις που θα βγάλουν την χώρα από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στις ταχύτητες ευρυζωνικού internet αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου ανακοινώνοντας ότι είναι θέμα ωρών η υπογραφή τής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Gιgabit Voucher.

Μιλώντας στο συνέδριο advanced telecoms + iot summit προανήγγειλε την έναρξη διάθεσης του Gιgabit Voucher τις επόμενες ημέρες καθώς, όπως είπε, ήδη δεσμεύτηκαν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ έρχεται σήμερα και η ΚΥΑ που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένος είναι από την πορεία της ανάπτυξης των προηγμένων τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην χώρα μας ανέφερε:  «Ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να είμαστε όσο έχουμε τη θέση αυτή στους παγκόσμιους δείκτες. Στην κινητή είμαστε σχετικά καλά, 34η στη σχετική κατάταξη αλλά στη σταθερή θέλουμε πολύ δουλειά. Είναι η μορφολογία της χώρας τέτοια, είναι το γεγονός ότι ξεκινήσαμε το 2018 με 0% διείσδυση της οπτικής ίνας, κάτι που μας κάνει να τρέχουμε ακόμα πιο γρήγορα. Και είμαι πεπεισμένος τα δυο κουπόνια που βγάζουμε τώρα για τις τηλεπικοινωνίες, θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε αυτό το χαμένο έδαφος».

Κάνοντας αναφορά στις κινήσεις που γίνονται ώστε η χώρα να σταματήσει να είναι ουραγός στην παγκόσμια κατάταξη στις ταχύτητες σταθερού internet τόνισε: «Το πρώτο που θα δούμε είναι το Voucher. Χθες έγινε η δέσμευση, σήμερα λογικά η ΚΥΑ, είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν τη διάθεση οι εταιρείες. Θα δοθούν 400.000 voucher για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να πάρουν οι καταναλωτές ταχύτητες πάνω από 250 Mbps σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που είναι σήμερα».

Μάλιστα είπε ότι η νέα επιδότηση σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Smart Readiness -που αφορά την επιδότηση για εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα»- αναμένεται να αλλάξει τη ζήτηση συνδέσεων οπτικής ίνας στη χώρα μας που είναι χαμηλή.

Το έργο UFBB 

Ως δεύτερη ενέργεια ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε το έργο UFBB, ένα έργο που αναπτύσσεται με δύο…ταχύτητες. «Ελπίζω πολύ σύντομα να τελειώσουμε και με τον δεύτερο ανάδοχο που πρέπει να μπει και στις υπόλοιπες περιοχές. Πρέπει να κλείσει το ζήτημα. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάμε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Παπαστεργίου δίνοντας σαφή κατεύθυνση ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που έχει αναλάβει ο δεύτερος ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ), δεν έχουν αρχίσει τα έργα καθώς καθυστερεί η υπογραφή τής σύμβασης. Το υπουργείο προσπαθεί να βρει λύση, ενώ στο προσκήνιο φαίνεται ότι μπαίνουν δύο ακόμα εταιρείες που διεκδικούν το έργο.

Το ΣΔΙΤ έργο, το οποίο προκηρύχθηκε το 2021 έχει αναδόχους τον ΟΤΕ και το σχήμα ΤΕΡΝΑ - Grid Telecom. Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤE ο όμιλος έχει ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων. Βάσει της σύμβασης-σύμπραξης με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εμπορική διάθεση του δικτύου θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του 15% του έργου.

Η ΤΕΡΝΑ Fiber έχει κάνει το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς στις αρχές Μαρτίου αποφασίστηκε η σύναψη δυο ομολογιακών δανείων ύψους 405,2 εκατ. ευρώ και 75 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως η ΤΕΡΝΑ Fiber έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης έγκριση για δάνειο 129.602.605 ευρώ, τα οποία προορίζονται για το έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό 868 εκατ. ευρώ.

Ως τρίτη κίνηση ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε την απόφαση, που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, και αφορά την κατάργηση του φόρου σταθερής τηλεφωνίας στις συνδέσεις οπτικής ίνας.

«Δεν είναι τιμή σε καμία περίπτωση να βρισκόμαστε στην 100η θέση στη σταθερή. Δεν συνάδει με το επίπεδο δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στα Data Centers, γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε ένα κράτος που κινείται πολύ γρήγορα και έχουμε ξεπεράσει πολλές ανεπτυγμένες χώρες και πρέπει και οι υποδομές μας να συνάδουν με τη γενικότερη εικόνα τής χώρας» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Απαντώντας στο θέμα των τιμών στις τηλεπικοινωνίες είπε: «Δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες. Σίγουρα δεν είμαστε οι πιο ακριβοί, σίγουρα δεν είμαστε και οι πιο φθηνοί. Με τις επενδύσεις που γίνονται και με τα voucher που ταχύτατα δίνονται θεωρώ πως του χρόνου ειδικότερα η σχέση ταχύτητας -τιμής θα είναι πολύ καλύτερη».

«Δεν είμαστε ακριβοί στα τιμολόγια τηλεπικοινωνιών»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), υποστήριξε ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς στόχους όλοι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σταθερή σύνδεση 1 Gbps και όλες οι περιοχές να καλύπτονται από 5G.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ταχύτητες από 30 Mbps και πάνω -που είναι πολύ μικρό, αλλά το μετράει η Κομισιόν στα reports της- η Ελλάδα έχει κάλυψη 97,5% και η ΕΕ είναι στο 93% αλλά αυτό είναι πολύ βασικό. Στο κομμάτι του FTTH/ FTTP τα δυο κριτήρια που είναι μέχρι το σπίτι είμαστε σε μια κάλυψη κοντά στο 40%. Ξεκινήσαμε το 2018 με κάλυψη FTTH 0,4%. Ο ευρωπαϊκός Μ.Ο. είναι 64%. Ωστόσο αυτό που παρατηρεί και η Κομισιόν είναι ότι είμαστε από τις χώρες που προχωράνε πιο γρήγορα έχοντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στο Fiber» τόνισε ο κ. Μασσέλος.

Αναφερόμενος στην κάλυψη του 5G είπε ότι είναι στο 98% και ο ευρωπαϊκός ΜΟ είναι 89%. «Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε πετύχει πολύ μεγάλη κάλυψη και στις αγροτικές περιοχές που είναι στο 92% σε σχέση με 74% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Και ακόμα καλύτερα είναι ότι είμαστε πολύ καλά και σε κάλυψη σε μια από τις πρωτοπόρες και κρίσιμες ζώνες του 5G στα 3,5 Ghz. Έχουμε 54% κάλυψη και 50% ΜΟ στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό είπε ότι «όταν πέφτουν οι τιμές είναι ένδειξη ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Από το 2018 μέχρι σήμερα, είναι σταθερή η τάση των τιμών στην Ελλάδα, γι’ αυτό και είναι σταθερά τα έσοδα των παρόχων»

«Βλέπουμε λοιπόν από τα στοιχεία πως το μέσο έσοδο στην κινητή είναι κοντά στον μέσο όρο με την ΕΕ. Έχουμε μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων και παράλληλα έχουμε πολύ γρήγορο ρυθμό πτώσης τιμών ανά GB στην κινητή. Στην φωνή είμαστε στον μέσο όρο και έχουμε μεγάλη αύξηση της χρήσης φωνής από κινητό» διευκρίνισε ο κ. Μασσέλος.

Σχετικά με τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση διευκρίνισε ότι έχουμε ένα από τα χαμηλότερα έσοδα ανά χρήστη: «Το μέσο έσοδο ανά χρήστη για τη φωνή είναι πάνω από 25 ευρώ. Ακόμα και στις διασυνδεδεμένες τιμές, Στις υψηλές ταχύτητες από 100 Mbps και πάνω θα δούμε ότι έχουμε πτώση τιμών σε σχέση με το παρελθόν. Στα 100 Mbps έχουμε μια πτώση 35%. Το ίδιο και αν συγκρίνουμε τις διαφημιζόμενες τιμές μας με άλλων χωρών. Αν πάρουμε το report της Κομισιόν από το 2022 στις τιμές τής κινητής έχουμε ανέβει 5 θέσεις, και στη σταθερή 6 θέσεις. Δεν νομίζω να μπορούμε να δούμε πολλές χώρες που να έχουν καταγράψει αυτή την πρόοδο»  ξεκαθαρίζοντας ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν είναι ακριβές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v