Πόση έκπτωση κερδίζουν οι φοροφυγάδες που ομολογούν το... έγκλημα

Το κούρεμα προστίμων για όσους αποδέχονται την παράβαση στην οποία υπέπεσαν. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσοστά μείωσης της οφειλής. Το έντυπο και πώς τρέχει η διαδικασία.

Πόση έκπτωση κερδίζουν οι φοροφυγάδες που ομολογούν το... έγκλημα

Με μία δήλωση αποδοχής της φοροδιαφυγής και την καταβολή του 25% του προστίμου που βεβαιώθηκε μετά από φορολογικό έλεγχο μέσα σε τρεις ημέρες, οι φορολογούμενοι μπορούν να επιτύχουν «κούρεμα» των προστίμων σε ποσοστό από 25% έως και 50%.

Οι νέες κλιμακωτές εκπτώσεις στα πρόστιμα για όσους παραδέχονται ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής ενεργοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου στη βάση σχετικών διατάξεων νόμου.

Η «δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου και μείωσης προστίμων» υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και αφού καταβληθεί το 25% της οφειλής, το υπόλοιπο 75% μπορεί να εξοφληθεί σε έως 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

Η αίτηση

Στο έντυπο, ο φορολογούμενος συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αντικείμενο εργασιών, στοιχεία διεύθυνσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τα στοιχεία του νόμιμου ή φορολογικού εκπροσώπου και στη συνέχεια υπό μορφή υπεύθυνης δήλωσης αποδέχεται:

  1. Την οφειλή και τις εκπτώσεις επί του προστίμου -ανάλογα με τον χρόνο αποδοχής της παράβασης.
  2. Την καταβολή του 25% του βεβαιωθέντος φόρου μέσα σε τρεις ημέρες.
  3. Τη ρύθμιση της οφειλής σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.

Οι εκπτώσεις στο πρόστιμο ξεκινούν από 50%, αν γίνει παραδοχή φοροδιαφυγής είτε πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είτε εντός δεκαημέρου από την κοινοποίηση της «λυπητερής» μετά τον έλεγχο, ενώ αν υπάρξει συμβιβασμός πριν τη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο, το πρόστιμο μειώνεται κατά 25%. 

Εκπτώσεις ανά περίπτωση

Συγκεκριμένα η εφορία σβήνει:

  • 50% των προστίμων, εάν η παραδοχή των παραβάσεων (π.χ. μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης) γίνει μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή των σχετικών εμπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή η υποβολή των σχετικών δηλώσεων εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • 40% των προστίμων, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και αν μειώσει το πρόστιμο, για να μη ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.
  • 30% των προστίμων, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη ΔΕΔ, η οποία γίνεται υποχρεωτικά εντός 120 ημερών από την προσφυγή, ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και την απόφαση της ΔΕΔ.
  •  25% των προστίμων, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

* Δείτε το έντυπο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v