Μπήκε το νερό στο... αυλάκι για πέντε αρδευτικά έργα 720 εκατ.

Στη φάση εξέτασης των προσφορών και άρα σε προσυμβατική διαδικασία εισέρχονται πέντε από τους έξι μεγάλους διαγωνισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιοι κατέθεσαν προσφορές.

Μπήκε το νερό στο... αυλάκι για πέντε αρδευτικά έργα 720 εκατ.

Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για πέντε από τα έξι μεγάλα έργα ύδρευσης - άρδευσης του προγράμματος Ύδωρ 2.0 θα εξετάσει το επόμενο διάστημα ως αναθέτουσα αρχή των σχετικών διαγωνισμών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την οριστική ανάδειξη αναδόχων και ανάθεση των έργων που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε έναν μόνο διαγωνισμό του ευρύτερου προγράμματος που αφορούσε το Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα δεν κατατέθηκαν οικονομικές προσφορές, παρά το γεγονός του ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες ΜΕΤΚΑ-Μεσόγειος, Θαλής-ΑΒΑΞ-Γκολιόπουλος και Άκτωρ Παραχωρήσεις- Ιντρακάτ. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 122,1 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και μένει να φανεί πως το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει με τον εν λόγω διαγωνισμό.

Για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς ωστόσο, που αθροιστικά αφορούν σε έργα της τάξης των 720 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί είτε μοναδικές προσφορές είτε έχουν καταγραφεί «μονομαχίες».

Ειδικότερα, με μικρή καθυστέρηση κατατέθηκε μοναδική προσφορά από το σχήμα Άβαξ-Άκτωρ Παραχωρήσεις για το αρδευτικό έργο του Ταυρωπού, το οποίο έχει προϋπολογισμό 159,65 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 128,75 εκατ. ευρώ).

Για το αρδευτικό Υπέρειας Λάρισας-Ορφανών Καρδίτσας υποβλήθηκαν από τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-Μεσόγειος. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται 132,98 (χωρίς ΦΠΑ 107,2 εκατ. ευρώ).

Για το έργο που αφορά τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης υπήρξε κατάθεση μιας μοναδικής προσφοράς από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 170 εκατ. ευρώ).

Για το έργο του φράγματος Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία προσφορές κατέθεσαν οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Χ. Κωνσταντινίδης και ΜΕΤΚΑ-Ιntrakat-Μεσόγειος. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 145,08 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 117 εκατ. ευρώ).

Τέλος, για το αρδευτικό έργο Χοχλάκια - Φράγμα Αγίου Ιωάννη στην Κρήτη μοναδική προσφορά υποβλήθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 75 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v