Τέλος χρόνου για 170.000 επαγγελματίες που δεν εγκατέστησαν IRIS

Λήγει σήμερα η άτυπη προθεσμία που είχε δώσει το υπ. Οικονομικών για τη σύνδεση με το σύστημα πληρωμών IRIS. Το έχουν εγκαταστήσει ήδη 545.000 επαγγελματίες. Ποια είναι η διαδικασία.

Τέλος χρόνου για 170.000 επαγγελματίες που δεν εγκατέστησαν IRIS

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη του συστήματος IRIS με τις μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με τα POS και η χρήση του ανεβάζει ταχύτητα. Παρ' όλα αυτά περίπου 170.000 επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα εγκαταστήσει στο σύστημα άμεσων πληρωμών και κινδυνεύουν μετά την παρέλευση της άτυπης προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τα στοιχεία της εταιρείας ΔΙΑΣ μαρτυρούν τη δυναμική του IRIS και τη διείσδυσή του στην κοινωνία, ιδίως στη νεολαία. Σε συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, οι χρήστες του συστήματος ξεπερνούν πλέον τα 3,15 εκατομμύρια και μόνο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 120.000 νέες εγγραφές. Μάλιστα το 65% των συνολικών χρηστών είναι ενεργοί και αξιοποιούν την ταχύτητα αλλά και το μηδενικό κόστος για ημερήσιες μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ στην καθημερινότητά τους.

Οι πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες έφτασαν τον Σεπτέμβριο τις 86.000 και 11πλασιάστηκαν σε σχέση με τις 7.400 του αντίστοιχου περυσινού μήνα . Η αξία αυτών των συναλλαγών παραμένει χαμηλή, μόλις 6 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο την ώρα που μεταξύ φυσικών προσώπων και φίλων άλλαξαν χέρια 218 εκατ. ευρώ σε 4 εκατομμύρια συναλλαγές.

Στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών, με την απειλή προστίμου (ή οικειοθελώς) 545.000 επαγγελματίες έχουν εγκαταστήσει το σύστημα σε σύνολο 715.000 υπόχρεων με επαγγελματικό λογαριασμό. Όμως μόλις το 16% είναι ενεργοί χρήστες .

Η προθεσμία

Το υπουργείο Οικονομικών, άφησε να εκπνέει χωρίς νέα παράταση η τελευταία επίσημη προθεσμία της 2ας Σεπτεμβρίου για την εγκατάσταση του συστήματος IRIS από ελεύθερους επαγγελματίες. Έδωσε όμως σιωπηρή παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και η επιβολή προστίμων.

Η διαδικασία

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες γίνεται με λίγα κλικ, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του:

  • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking
  • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
  • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορεί να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Συνολικά 12 τράπεζες και εταιρείες πληρωμών παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v