Ερχονται ραβασάκια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών

Πριν το τέλος του 2024 τα «ραβασάκια» σε 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Στην πλατφόρμα myCar η δήλωση της κατάστασης του οχήματος. Ποιοι κινδυνεύουν με διπλά τέλη, πώς σώζεται η παρτίδα.

Ερχονται ραβασάκια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών

Τέλη και πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες οχημάτων δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους θα αρχίσει να μοιράζει η ΑΑΔΕ, ξεκινώντας, σε αυτή τη φάση, από όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Για το συγκεκριμένο έτος έχουν εντοπιστεί ήδη περισσότεροι από 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων με απλήρωτα τέλη. Τα ραβασάκια αναμένονται πριν την εκπνοή του έτους, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή αλλά, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, στο μεσοδιάστημα ανοίγει ένα παράθυρο διορθώσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «άδικες» πρόσθετες επιβαρύνσεις. Η βεβαίωση των τελών και των προστίμων για το 2019 θα ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Ηλεκτρονικό μήνυμα - Τι είναι το myCar

Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 θα λάβουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικό μήνυμα. Με το email (ή και με συστημένες επιστολές) θα ενημερώνονται για τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους, υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.

Με την αποστολή των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη. Μέσω της εφαρμογής, δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη η κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (π.χ. κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κ.λπ.) και συνυποβάλλεται το κατάλληλο δικαιολογητικό. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και 31 Νοεμβρίου 2024 και αν για παράδειγμα το αυτοκίνητο είχε τεθεί σε ακινησία, αλλά δεν φαίνεται για οποιονδήποτε λόγο στο σύστημα, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών, τέλη και πρόστιμα αρχικά βεβαιώνονται αλλά στη συνέχεια σβήνουν.

Τι κάνουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που εμφανίζουν οφειλές τελών κυκλοφορίας έτους 2019, θα πρέπει να εισέλθουν έως 31/10/2024, με τους κωδικούς Taxisnet στην εφαρμογή myCar και να δηλώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όχημά τους για το έτος οφειλής ή και επόμενα έτη επισυνάπτοντας το σχετικό δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού.

Μετά την 31/10/2024, οι ιδιοκτήτες δύνανται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» να δηλώνουν τον λόγο μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός, χωρίς αυτή τους η ενέργεια να ανακόπτει τη διαδικασία της βεβαίωσης.

Πώς σβήνουν τα τέλη

Οι φορολογικές υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο λαμβάνουν την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήματος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει. Για παράδειγμα, αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός έτη, τότε διορθώνεται η εικόνα του για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα).

Για τις περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών/απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, δεν διορθώνεται η εικόνα του οχήματος, ωστόσο καταχωρείται σχετική σημείωση.

Οι διορθώσεις από τις φορολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Στις περιπτώσεις που από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019, τότε τα αντίστοιχα τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου.

Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 (μετά του προστίμου) προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, τα ανωτέρω γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση, ενώ η πράξη της Φορολογικής Διοίκησης που αφορά τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v