Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλιας (ΟΕΕ): Τρεις στόχοι για την ελληνική οικονομία

Προτάσεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις», από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κόλλιας (ΟΕΕ): Τρεις στόχοι για την ελληνική οικονομία

Τους τρεις στόχους, που πρέπει να έχει το αναπτυξιακό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία, περιέγραψε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου, «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

Αυτοί είναι:

  1. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
  2. Η κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας
  3. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως νέων καλά αμειβόμενων θέσεων, και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, δεδομένου ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τη νέα του δομή σε εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, θα επιχειρήσει να:

  • Καταστήσει φιλικότερο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας
  • Απλοποιήσει διαδικασίες
  • Διευρύνει τον κύκλο των επενδυτικών έργων, που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ επισήμανε ότι, με τις προβλεπόμενες διατάξεις, αντιμετωπίζονται προβλήματα, όπως η αδυναμία από την υφιστάμενη δομή του ΠΔΕ διαχείρισης και παρακολούθησης των αναπτυξιακών πόρων, και η επιβάρυνση με διοικητικό βάρος των εμπλεκομένων φορέων από τις διαδικασίες ένταξης των έργων.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση 16 του άρθρου 3, το ΟΕΕ προτείνει η πίστωση για κάθε έργο να εγκρίνεται αρχικά στο ύψος της διαθέσιμης κατανομής στην αρχή του έτους, και όχι κατά την τελευταία εργάσιμη του έτους ν-1.

Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις για τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων ΑΠΔΕ (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), στο άρθρο 15, και για διακριτό κεντρικό λογαριασμό στην Τράπεζα Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων, που αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και την ενίσχυση βασικών υποδομών ενάντια σε πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, στο άρθρο 16.

Για το άρθρο 38, που προβλέπει τη διαλειτουργικότητα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (e-ΠΔΕ) με τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων από το ΑΠΔΕ, το ΟΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές διαλειτουργικότητας για την ενοποιημένη διαχείριση υπηρεσιών και ανάπτυξη - διάθεση Web Services από τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις.

Συνολικά, το ΟΕΕ προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπονται με εξουσιοδοτικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, στη συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων καθώς και στην εκπαίδευση των στελεχών των φορέων που θα υλοποιήσουν τις δράσεις, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη μετάβαση από τη σημερινή λειτουργία του ΠΔΕ στο νέο σχήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v