Μικρότερη ανάπτυξη για το 2025 προβλέπει τώρα η κυβέρνηση

«Κλειδώνουν» τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού. Βαρόμετρο η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Τελική συμφωνία με την Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα.

Μικρότερη ανάπτυξη για το 2025 προβλέπει τώρα η κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στο ΥΠΕΘΟ και την Κομισιόν για τα νέα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών την περίοδο 2025-28. Αυτή η συμφωνία αποτελεί βαρόμετρο και για τη διαμόρφωση των τελικών προβλέψεων πλεονάσματος και ανάπτυξης, με τη ζυγαριά επί του παρόντος να δείχνει υψηλότερο πρωτογενές αποτέλεσμα φέτος και του χρόνου και προσαρμογή της ανάπτυξης κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Για τον ρυθμό ανάπτυξης, οι προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ για επέκταση με 2,5% φέτος και 2,6% του χρόνου δίνουν τη θέση τους σε χαμηλότερες εκτιμήσεις κοντά στις αντίστοιχες της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,2% φέτος και 2,3% του χρόνου, ενώ από τα στοιχεία που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ρυθμός ανάπτυξης 2,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι φετινές επιδόσεις ανοίγουν τον δρόμο για ανοδική αναπροσαρμογή της εκτίμησης και για του χρόνου. Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα είναι σαφώς υψηλότερα από το 2,1% του ΑΕΠ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός και πολύ κοντά στο 2,5%. Με τη σειρά του, λόγω carry over, ψηλώνει και η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025, πάνω από το 2,1% του ΑΕΠ.

Με βάση τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, μέσα στην εβδομάδα στην τελευταία σχετική σύσκεψη με την Κομισιόν, το ΥΠΕΘΟ αναμένεται να αποσπάσει το πράσινο φως των Βρυξελλών για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3,5%-3,6% έναντι αρχικής «γραμμής» για αύξηση κατά 3,1%. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η πρακτική εφαρμογή όλων των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καθώς οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες θα μπορέσουν να αυξηθούν κατά 3,5-3,6 δισ. ευρώ του χρόνου.

Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, οπότε κατατίθεται το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή, ΥΠΕΘΟ και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν τέσσερα διαδοχικά ραντεβού με τη Βουλή και τους θεσμούς:

  1. Στις 7 Οκτωβρίου, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν θα έχει διαφορές σε σχέση με τα τελικά μεγέθη του Νοεμβρίου, εκτός κι αν μεσολαβήσουν δραματικές ανατροπές.
  2. Την εβδομάδα 7-11 Οκτωβρίου, αμέσως μετά το προσχέδιο, έρχεται η ώρα της κατάθεσης του Fiscal Structural Plan, του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τις δεσμεύσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων και την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών να κλειδώνει σε ορίζοντα τετραετίας.
  3. Σε χρόνο παράλληλο, στο διάστημα 8-13 Οκτωβρίου, έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, για την καθιερωμένη ετήσια μεταπρογραμματική  επιτήρηση. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα οποία αντί να μειώνονται αυξάνονται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Από 2,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν τα 3,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, με περίπου 1,2 δισ. ευρώ να αφορά σε χρέη νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Απέναντι στη συνήθη γκρίνια των θεσμών, αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, η οποία, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, έχει αρχίσει να δίνει ήδη δείγματα περιορισμού των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων.
  4. Στις 15 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, οι προβλέψεις του προσχεδίου θα ενσωματωθούν στο Draft Budgetary Plan, το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v