Γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά, μόλις ένα 24ωρο αργότερα, απάντησε η κυβέρνηση -και εν προκειμένω το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών- σε κατατεθειμένη κοινοβουλευτική ερώτηση. Δεν ήταν βέβαια μια οποιαδήποτε ερώτηση, αλλά αυτή των 11 βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι συντονισμένα άσκησαν κριτική στην εφαρμοζόμενη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών.
Η πληροφορία για το… αντάρτικο ομάδας γαλάζιων βουλευτών είχε κυκλοφορήσει από την προηγούμενη μέρα και το Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε. Ούτε εξέπληξε η σύνθεση της ενδεκάδας, την οποία αποτελούν πρόσωπα που και κατά το παρελθόν έχουν διαφοροποιηθεί -λιγότερο ή περισσότερο- από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους αναπόφευκτα προκάλεσε συζητήσεις εντός και εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ και κρίθηκε αναγκαία η τάχιστη και όσο το δυνατόν περισσότερο τεκμηριωμένη απάντηση προς αυτούς, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω τριγμοί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στην απάντησή του, συνόψισε τις έως τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το φλέγον ζήτημα και, όπως διαφάνηκε, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές, σε διαφοροποίηση του σημερινού υφιστάμενου πλαισίου, παρά τις προτροπές των 11.
Σύμφωνα με την απάντηση, «το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024» και «οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού». Παράλληλα, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, «διάφορες από τις προτάσεις της Ερώτησης ήδη εφαρμόζονται (όπως π.χ. η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων, η προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης, η υποχρεωτική λειτουργία πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης για τους δανειολήπτες)», ενώ απορρίπτει «άλλες προτάσεις που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου Νόμου Κατσέλη».
«Κανένα θέμα»
Το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέλησε να υποβαθμίσει την πολιτική διάσταση του «αντάρτικου» των 11: «Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα στη Νέα Δημοκρατία. Δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν τις ερωτήσεις και δουλειά των υπουργών είναι να δίνουν τις ξεκάθαρες απαντήσεις», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Την ίδια ώρα, οι διαφωνούντες βουλευτές δηλώνουν παρόντες, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδρασή τους στην απάντηση Χατζηδάκη, πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου «χτυπήματος».
«Προτείνουμε λύσεις σε ζητήματα που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει αντιληπτά ή δεν τα επισήμανε η πολιτική μας ηγεσία. Θέλουμε να μιλήσουμε με ευαισθησία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε αυτούς που θίγονται και βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Θέλουμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι είμαστε εδώ είμαστε ενεργοί και πρέπει να είναι και η κυβέρνηση εδώ», τόνισε σε συνέντευξή του (στα Παραπολιτικά fm) ο βουλευτής Ροδόπης, πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Όπως είπε, «η δική μας επιθυμία και πρωτοβουλία έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και προσπαθεί να καλύψει κενά, να διορθώσει λάθη και παραλείψεις, να υποκαταστήσει την ισορροπία ενός πολιτικού συστήματος που είναι κολοβό γιατί δεν υπάρχει θεσμική αντιπολίτευση».
Αλλά και ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφού σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σήμα στην κυβέρνηση, το σήμα αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα», φρόντισε να διαμηνύσει πως «ο ρόλος του βουλευτή δεν τελειώνει με την ψήφιση ενός νόμου».
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι εννιά βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση είναι οι Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς και Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Μένει να φανεί αν η ερώτηση αυτή θα είναι η απαρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με κριτικό πνεύμα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και αν η συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών στο επόμενο ενδεχόμενο επεισόδιο του σήριαλ θα παραμείνει σταθερή ή θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις.