Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και μείωση χρέους στην Ελλάδα

Ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης θα τρέξει το ΑΕΠ την επόμενη διετία, σύμφωνα με τη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία. Κλειδί οι επενδύσεις. Τι λέει για τα δημοσιονομικά.

Capital Economics: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και μείωση χρέους στην Ελλάδα

Η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και η χώρα θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια και το βάρος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται.

H βρετανική συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα είναι 2,5% και 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3,2% φέτος και ελαφρώς μόνο χαμηλότερος στο 3% το 2025.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται σε 145% το 2025 και 139% το 2026, αν και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι της τάξεως του 5% για την περίοδο 2024-2026. Η ανεργία επίσης θα κινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα με ποσοστά της τάξεως του 10,2% φέτος, 9,3% το 2025 και 8,5% το 2026.

Οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το κυρίαρχο στοιχείο αύξησης του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2026, με ποσοστά αύξησης 5,5% φέτος, 3,4% το 2025 και 3,5% το 2026. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι ελάχιστο σε 1,2% φέτος, 0,8% το 2025 και 0,5% το 2026. Τέλος, η άνοδος στην ιδιωτική κατανάλωση θα είναι περίπου παρόμοια με την αύξηση του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2026.

Ο οίκος επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλών δαπανών για τόκους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ιστορικό αρκετά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα περιθώρια των κρατικών ομολόγων.

«Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε περίπου 2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι αναπτύσσεται με σταθερό, αν και μη εντυπωσιακό, ρυθμό το γ' τρίμηνο. Η τουριστική περίοδος βοήθησε σημαντικά αλλά οι επενδύσεις αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς ανέκαμψαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να είναι αρκετά ισχυρή, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στην άλλη πλευρά, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα είναι ασθενέστερη», αναφέρει η Capital Economics.

«Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει ισορροπήσει πρόσφατα και η απασχόληση μειώθηκε ελαφρώς το β' τρίμηνο. Η συνολική απασχόληση παραμένει πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδό της και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται. Ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς τόσο ο γενικός όσο και ο βασικός πληθωρισμός ξεπέρασαν το 3% τον Αύγουστο. Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει σε είδη που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, όπου οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υψηλές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v