Πόσο αυξάνει το τέλος στα Airbnb, πώς κλιμακώνεται το τέλος κρουαζιέρας

(upd) Αυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και Airbnb. Θεσπίζονται μίνιμουμ προδιαγραφές για Airbnb. Τι θα ισχύσει για το τέλος κρουαζιέρας. Μελετάται συνολικά το πλαίσιο.

Πόσο αυξάνει το τέλος στα Airbnb, πώς κλιμακώνεται το τέλος κρουαζιέρας

Λεπτομέρειες για τη ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και διευκρινίσεις για το τέλος κρουαζιέρας και το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση έδωσε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το τέλος κρουαζιέρας

Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Θα είναι αυξημένο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο. Μέρος του τέλους αυτού θα κατευθυνθεί στη βελτίωση τουριστικών υποδομών και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα, η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι το τέλος θα επιβληθεί από την επόμενη τουριστική περίοδο, το 2025, παρά τις αντιδράσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας. 

Η διάταξη προβλέπει:

Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, μειωμένο κατά 40%, ήτοι 12 ευρώ και 3 ευρώ, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και 80% τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο ή 4 ευρώ και ένα ευρώ.

Το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα δίνονται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού.

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού αναπτύσσει σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας που εδράζεται σε πέντε άξονες:

  • Περαιτέρω ανάπτυξη home porting.
  • Ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο για το berth allocation όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.
  • Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες.
  • Κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
  • Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, που θα συμβάλει στη μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας.

Το τέλος ανθεκτικότητας

Σε ό,τι αφορά το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο, δηλαδή ισχύει για 5 μήνες έναντι 4 σήμερα. Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνει για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο:

  • Κατά 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανεβαίνει στα 2 ευρώ.
  • Κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανεβαίνει στα 5 ευρώ.
  • Κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ανεβαίνει στα 10 ευρώ.
  • Κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα.

Τα Airbnb

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ του καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) στα 8 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα, από 1/1/2025 δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Παράλληλα, όπως τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα προχωρήσει στη θέσπιση minimum λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας, καθώς και στη θέσπιση διενέργειας ελέγχων του πλαισίου.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι ο βασικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας. Η πρόοδος του ελληνικού τουρισμού είναι μια συλλογική επιτυχία. Το 2023 ο τουρισμός κατέγραψε ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Με τα αποτελέσματα αυτά, η Ελλάδα εισήλθε στη 10άδα των κορυφαίων προορισμών διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας πως τα σημερινά δεδομένα προμηνύουν μία ακόμη σημαντική επιτυχία, με τα έσοδα να φτάνουν για το 2024 ακόμη και τα 22 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v