Σε αλλαγή της ατζέντας, από την ακρίβεια που αποτελεί δημοσκοπικά την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, στα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, προχώρησε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, με την παρουσία μεταξύ των άλλων και του υπουργού Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της πατρίδας μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό είναι η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις του υπουργείου εστιάζουν σε τρεις άξονες: Την εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της σύγχρονης βιομηχανίας, τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που αποτελεί, όπως είπε, εθνική αναγκαιότητα, είναι η άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, η σύνδεσή της ιδιαιτέρως με την έρευνα και την καινοτομία, και η αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τρεις δράσεις του Υπουργείου. Η άμεση χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο δίμηνο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ, και το πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων και αναβάθμισης των υπαρχόντων με το ποσό των 90 εκατ. ευρώ».
Αναφερόμενος στη γραφειοκρατία, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που σχετίζονται με την υποβολή, τον έλεγχο, την πιστοποίηση έργων επιστημονικής τεχνολογίας, επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, οι διαδικασίες λήψης των τελωνειακών αδειών.
Εκτενής ήταν η αναφορά του στην επέκταση των κινήτρων για έρευνα και καινοτομία καθώς και των κινήτρων για να γίνουν πράξη οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές. Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης αυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 200% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η οποία αυξάνεται στο 250% για έργα που κάνουν οι επιχειρήσεις όταν συνεργάζονται με startups ή με ερευνητικά κέντρα ή με πανεπιστήμια και όλοι μαζί αυτοί οι φορείς, και στο 300% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης που οι δαπάνες τους έρευνας και ανάπτυξης είναι άνω του 20% του τζίρου τους.
Επίσης επεκτείνεται το κίνητρο για την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας. Σήμερα ισχύει τριετής απαλλαγή από τα σχετικά κέρδη από τον φόρο ενώ με τη νέα ρύθμιση θα φθάσει σε 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια.
Για τους λεγόμενους «επενδυτικούς αγγέλους», μέχρι σήμερα η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για όποιον επενδύει σε startups είναι το 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει, ενώ με τη νέα ρύθμιση, το ανώτατο όριο θα φτάσει στις 900.000 ευρώ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι επεκτείνονται τα κίνητρα και για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές καθώς μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία από μετασχηματισμό εταιρειών, σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% εκ των κερδών της νέας εταιρείας.
Επιπρόσθετα θεσπίζεται και η δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής ζημιάς για τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις. Το κόστος για τη συγκεκριμένη δράση υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα χορηγείται άδεια παραμονής (Golden Visa), εάν κάποιος επενδύει 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση που είναι μέλος του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων.