Επεκτείνεται κατά 1 δισ. ευρώ το πρόγραμμα Ηρακλής

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και σύντομα περιμένει θετική απάντηση. Προχωρά η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εθνικής. Τι ισχύει για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και τον ΕΝΦΙΑ.

Επεκτείνεται κατά 1 δισ. ευρώ το πρόγραμμα Ηρακλής

Επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε το Euro2day.gr. Όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και σύντομα αναμένουμε θετική απάντηση ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των λεπτομερειών για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από το 40% τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 και με την επέκταση του Ηρακλή αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία, ώστε το τραπεζικό σύστημα να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημείωσε ο ΥΠΕΘΟ, κάνοντας ειδική αναφορά και στη συγχώνευση Αττικής -Παγκρήτιας, με την οποία, όπως είπε, έληξε μια εκκρεμότητα 12ετίας.

Τα νέα δεδομένα για την ασφάλιση

Περιθώριο έως την 1-6-2025 έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται έναντι φυσικών καταστροφών. Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως από το 2025 αυξάνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε 20% από 10% που ισχύει σήμερα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. Παράλληλα:

  1. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας των 500.000 ευρώ, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%. Τα ακίνητα θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά έως την 1η Ιουνίου 2025, στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  2. Από την 1-6-2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
  3. Από την 1-1-2025 για την ανανέωση ή τη σύναψη νέων ασφαλιστήριων συμβολαίων για όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

O ΕΝΦΙΑ

Περιθώριο έως την 1-6-2025 έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται έναντι φυσικών καταστροφών. Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως από το 2025 αυξάνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε 20% από 10% που ισχύει σήμερα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών. Παράλληλα:

  1. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%. Τα ακίνητα θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά έως την 1η Ιουνίου 2025 , στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  2. Από την 1-6-2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
  3. Από την 1-1-2025 για την ανανέωση ή τη σύναψη νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων για όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης έχουν υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v