Τον πολυδιάστατο ρόλο του διεθνούς δικτύου Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων για την ανάπτυξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ανέλυσε ο Γενικός Διευθυντής του Γερμανο-Νορβηγικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γερμανικών Επιμελητηρίων, κ. Michael Kern, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Διεθνείς Δράσεις και ο ρόλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γερμανικών Επιμελητηρίων», η οποία πραγματοποιήθηκε, προ ημέρων, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
Ειδικότερα, ο κ. Michael Kern, σχολιάζοντας την εξωστρέφεια της γερμανικής οικονομίας τόνισε ότι το 66% του όγκου του γερμανικού εμπορίου εξάγεται στην Ευρώπη. «Η ευρωπαϊκή αγορά είναι μακράν ο μεγαλύτερος διεθνής προορισμός για τη Γερμανία. Οι διεθνείς εμπορικές εκθέσεις αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου. Το 2024 οι Γερμανοί εκθέτες θα εκπροσωπηθούν σε σχεδόν 220 εμπορικές εκθέσεις σε 40 χώρες και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εν λόγω δραστηριότητα αποφέρει περίπου 216 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες εξαγωγικές πωλήσεις, για κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυση».
«Επιπλέον», όπως σημείωσε ο κ. Michael Kern, «τα Γερμανικά Εμπορικά Επιμελητήρια υποστηρίζουν στο εξωτερικό με επιτυχία το εμπόριο που αναπτύσσει η Γερμανία με την Ευρώπη, με ένα πυκνό δίκτυο αντιπροσωπειών σε 36 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια δομή η οποία συνεργάζεται στενά με τα 79 Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια στη Γερμανία, τα οποία με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν εταιρείες άνω των 4 εκατ. μελών -από ιδιοκτήτες μικρών μονάδων έως και μεγάλους ομίλους. Οι εν λόγω υποδομές επιτρέπουν τον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση αξιοποίηση κάθε νέας τάσης, όπως και την καταγραφή σχετικών εξελίξεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε ένα όχι απλά διμερές, αλλά πολυμερές δίκτυο».
Συνοψίζοντας ο Michael Kern ανέφερε ότι «οι εξωστρεφείς εμπορικές και επενδυτικές η συνεργασίες της γερμανικής αγοράς αποτελούν βασικό κλειδί για την ανάπτυξη της Γερμανίας. Τα διμερή Γερμανικά Εμπορικά Επιμελητήρια συμμετέχουν σε ένα εκτεταμένο, σε ένα παγκόσμιο δίκτυο διμερών φορέων, στηρίζοντας την οικονομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσων διμερών συνεργιών και τις ελληνικές εταιρείες».
Από την πλευρά της η κ. Nataliia Krasulia, στέλεχος Διεθνών Δράσεων της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, περιγράφοντας τον ρόλο του διεθνούς Γερμανικού Επιμελητηριακού Δικτύου, σημείωσε ότι διαθέτει περισσότερα από 150 γραφεία σε 93 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας έναν αξιόπιστο συνεργάτη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας.
«Το δίκτυό μας συμβουλεύει, υποστηρίζει και εκπροσωπεί γερμανικές εταιρείες σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, στηρίζοντας κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση είτε στα πρώτα της βήματα, είτε για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών εξωστρεφούς προσανατολισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τα AHK λειτουργούν ως θεσμοί για την προώθηση του γερμανικού εξωτερικού εμπορίου και επιδοτούνται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK)» ανέφερε η κ. Nataliia Krasulia, για να προσθέσει απευθυνόμενη στο ακροατήριο: «Ως μέλος ενός εκ των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, επωφεληθείτε από το ισχυρό δίκτυο εταιρειών, φορέων και ειδικών συνεργατών. Σας δίδουμε τη δυνατότητα επαφής με κατάλληλους συνεργάτες για την ανάπτυξη νέων κοινών επιχειρηματικών ευκαιριών».
Σύμφωνα, τέλος, με τον Senior Manager του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και συντονιστή της συζήτησης, κ. Γιάννη Πατσιαβό, για τo 2025 το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει διαμορφώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εξωστρεφών δράσεων τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες και Ηπείρους, με Ομαδικά Περίπτερα σε επιλεγμένες Εκθέσεις και Επιχειρηματικές Αποστολές, που προσφέρουν αποτελεσματική γέφυρα δικτύωσης και εμπορικών επαφών με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής εξαγωγικής και επιχειρηματικής παρουσίας σε διεθνείς αγορές ενδιαφέροντος.