Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λουκία Σαράντη: Εντείνονται οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος τοποθετήθηκε σε πάνελ εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Οι προσδοκίες από τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις».

Λουκία Σαράντη: Εντείνονται οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων

Σειρά πρωτοβουλιών τόνωσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας, συμμετέχοντας σε πάνελ εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Οι προσδοκίες από τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις», που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, επεσήμανε, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να στηριχθεί με περισσότερες επενδύσεις στην καινοτομία, καθώς και με αλλαγή του πλαισίου κινήτρων, ενώ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κα. Λουκία Σαράντη, υπογράμμισε την ένταση των συνεργειών που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στην εκδήλωση, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να δρομολογηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τα Επιμελητήρια και τους εμπορικούς Συλλόγους, για το ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προορίζονται για τις επιχειρήσεις στον βορειοελλαδικό χώρο.

«Θέλουμε να τους ενημερώσουμε και να τους προσκαλέσουμε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία – επιχορηγήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονται για την τόνωση της επιχειρηματικότητας – ώστε να τους διευκολύνουμε να δημιουργήσουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που όπως είπε αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα, γιατί είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και πεδίο εφαρμογής καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Σε άλλο σημείο των αναφορών του ο υφυπουργός στάθηκε στα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το μετρό, το Fly Over, το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec και η ανάπλαση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας, μέσω των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων, με την Κεντρική Ευρώπη.

Πρόκειται για έργα που, όπως σημείωσε, «αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, γιατί η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά χρειάζεται και εκείνες τις υποδομές, που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να χτίσει το μέλλον της με ελπίδα και με βάσιμες προσδοκίες. Αυτό θέλουμε, ώστε να καταστεί Κέντρο Διαμετακομιστικού Εμπορίου, Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, περιοχή προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων και Χρηματοοικονομικό Κέντρο για ολόκληρη την Χερσόνησο του Αίμου» πρόσθεσε ο κ. Κώστας Γκιουλέκας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, σχολιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ως προαπαιτούμενα την τόνωση της παραγωγής, την υλοποίηση περισσότερων επενδύσεων σε τομείς που ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, καθώς και την αλλαγή του πλαισίου χορήγησης κινήτρων για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις μέσα στη χώρα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν πρέπει να μας προλάβουν «τα κληρονομημένα προβλήματα» τόνισε με έμφαση ο κ. Νίκος Βέττας, για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές, υπό την προϋπόθεση, ότι η χώρα θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που έχει μπροστά της, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα όποια εμπόδια ή ανατροπές προκαλούνται από τις εντεινόμενες διεθνείς κρίσεις. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για ανάκαμψη, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο των προηγούμενων δεκαετιών, πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο των αναφορών του υπογράμμισε, ότι είναι αναγκαίο οι επενδύσεις να διατηρήσουν σε βάθος χρόνου ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 10% σε πραγματικούς όρους και να προσανατολίζονται στην καινοτομία, ώστε να εξασφαλίζουν υψηλή αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Στο σημείο αυτό επεσήμανε, ότι οι αναπόσβεστες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία.

Τέλος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κα. Λουκία Σαράντη, τοποθετούμενη στην εκδήλωση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ιστορικά οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη εγγύτητα. Σήμερα, οι δυο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Στόχος τους αποτελεί η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας και των επιχειρήσεών τους, μέσα από σύγχρονα και ρεαλιστικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Η κ. Λουκία Σαράντη σημείωσε επίσης «την ιδιαίτερη δυναμική των διμερών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Συνάπτονται ολοένα και περισσότερες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, με θετική επίδραση στις οικονομίες των δυο κρατών, που δίνουν με τη σειρά τους μια δυνατή ώθηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανοίγουν το δρόμο για συνέργειες σε νέους τομείς».

Τη συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο Senior Manager του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Πατσιαβός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v