Μυτιληναίος: Να μην αντιμετωπιστεί η έκθεση Ντράγκι ως εφήμερη φωτοβολίδα

Σε αντίθεση με τις περισσότερες «προτάσεις» των θεωρητικών οικονομολόγων των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν προ πολλού απομακρυνθεί από την πραγματικότητα, πολλές από τις προτάσεις θα έχουν θετική απήχηση στην αγωνιζόμενη βιομηχανία, τονίζει.

Μυτιληναίος: Να μην αντιμετωπιστεί η έκθεση Ντράγκι ως εφήμερη φωτοβολίδα

Στην Έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης τοποθετείται με ανάρτησή του ο πρόεδρος της Metlen Energy & Metals και πρόεδρος της Eurometaux (Ευρωπαϊκή Ένωση Μετάλλων), κ. Ευάγγελος Mυτιληναίος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την ΕΕ να επενδύει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως, για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό και να δεσμευτεί για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του κ. Mυτιληναίου:

«Η πολυαναμενόμενη Έκθεση Ντράγκι για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης είναι δημοσιευμένη και αποτελεί επείγουσα έκκληση για πολύ συγκεκριμένη δράση. Ευτυχώς, η έκθεση δεν περιέχει απλώς μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των προβλημάτων και συμπεράσματα υψηλού επιπέδου, αλλά προχωράει και ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες "προτάσεις" των θεωρητικών οικονομολόγων των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν προ πολλού απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τα οικονομικά της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης του κ. Ντράγκι θα έχουν θετική απήχηση στην αγωνιζόμενη βιομηχανία της Ευρώπης, όχι μόνο επειδή αγγίζουν το κόστος.

Θα καλέσω όλους να διαβάσουν διεξοδικά την ολοκληρωμένη "εμπεριστατωμένη ανάλυση & συστάσεις" πριν σπεύσουν να "συνοψίσουν" και να υπεραπλουστεύσουν. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την έκθεση αυτή ως μια εφήμερη φωτοβολίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, το κείμενο εξετάζει αποφασιστικά μέτρα και στοχευμένες έννοιες για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών, οι οποίες παραβλέπονταν ή ακόμη και αποδοκιμάζονταν από τους φορείς χάραξης πολιτικής για χρόνια), τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τις αγορές και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την άμυνα -το σημαντικότερο είναι ότι οι προτάσεις της έκθεσης απαιτούν την επανεξέταση μιας μακροχρόνιας αντι-αναπτυξιακής (και αντι-βιομηχανικής) νοοτροπίας, η οποία μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, με την ιδιότητά μου ως διευθύνοντος συμβούλου της Metlen Energy & Metals και επίσης ως προέδρου της Eurometaux (Ευρωπαϊκή Ένωση Μετάλλων) τα τελευταία δύο χρόνια -και είναι ελπιδοφόρο ότι η κατανόηση είναι κοινή-, αν αντιμετωπίσουμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρθρωτικό) χάσμα κόστους παραγωγής με άλλες δικαιοδοσίες, που προκαλείται κυρίως από τη ρύθμιση και την πολιτική, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας».

Έκθεση Ντράγκι: Η βιομηχανία της ΕΕ αντιμέτωπη με προκλήσεις

Ο Ντράγκι αποκάλυψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της ΕΕ καθώς ξεκινά την αποστολή της για επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι τιμές της ενέργειας στην περιοχή είναι υπερβολικά υψηλές και συγκρατούν τις επενδύσεις, ενώ οι στόχοι του μπλοκ για το κλίμα επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τους τομείς με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν τέτοια εμπόδια, ενώ το επίπεδο χρηματοδότησης που παρέχουν στον τομέα επισκιάζει αυτό της ΕΕ.

Για να καταστεί η ενεργειακή μετάβαση ευκαιρία, η Ευρώπη πρέπει να συγχρονίσει όλες τις πολιτικές της με τους κλιματικούς στόχους και να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα καλύπτει τους παραγωγούς ενέργειας, τους τομείς της καθαρής τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και τις επιχειρήσεις με μεγάλη ενεργειακή ένταση, όπου οι εκπομπές είναι δύσκολο να μειωθούν.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες με μεγάλη ένταση εκπομπών στην ΕΕ, όπως τα χημικά και τα μέταλλα, θα χρειαστούν 500 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια για να απαλλαγούν από τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση του Ντράγκι. Συν τοις άλλοις, οι επενδύσεις στις μεταφορές θα ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ 2031 και 2050.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v