Ηλεκτρική διασύνδεση: Ούτε μπρος, ούτε πίσω στην κρίσιμη σύσκεψη της Λευκωσίας

Χωρίς να ληφθεί κάποια από τις κρίσιμες αποφάσεις που εκκρεμούν αλλά και χωρίς να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου. Το σίριαλ συνεχίζεται με συναντήσεις τις επόμενες ημέρες.

Ηλεκτρική διασύνδεση: Ούτε μπρος, ούτε πίσω στην κρίσιμη σύσκεψη της Λευκωσίας

Δίχως λευκό καπνό, αλλά και χωρίς να οδηγηθεί η υπόθεση σε ναυάγιο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία ανάμεσα στην ελληνική και τη κυπριακή πλευρά για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε πρόοδος σε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα, κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, ωστόσο δεν ελήφθη καμιά από τις κρίσιμες αποφάσεις που εκκρεμούν για να βγει το έργο από την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών.

«Συμφωνία δεν υπήρξε, ωστόσο το κλίμα ήταν θετικό, η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες», ανέφερε πηγή με γνώση των διεργασιών, παραπέμποντας για νεότερα στις επόμενες συναντήσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Παπαναστασίου και Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν εξερχόμενοι της συνάντησης ότι η συζήτηση ήταν όντως εποικοδομητική και θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η δουλειά συνεχίζεται». Σε ερώτηση, αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση, δηλαδή κοινές συνισταμένες ώστε να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, ο ίδιος ανέφερε είπε ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ.Παπαναστασίου, επανέλαβε τα περί εποικοδομητικής συνάντησης, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά για το τι συζητήθηκε, ενώ ερωτηθείς ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης, καθώς και αν τέθηκαν τελεσίγραφα, απάντησε «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».

Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε της σύσκεψης στο μεγαλύτερο μέρος της και εξερχόμενος για να μεταβεί σε άλλη υποχρέωση είπε ότι η συζήτηση που έγινε ήταν εποικοδομητική.

Σύμφωνα με όσα είπε, η σύσκεψη ήταν μια καλή ευκαιρία να ακούσουν οι πλευρές η μία την άλλη και να διευκρινιστούν διάφορα θέματα, συνεπώς αποφεύχθηκε ναυάγιο της διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v