Παραγωγοί φωτοβολταϊκών: Αιχμηρή Επιστολή στο ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό σχεδιασμό

«Με γνώμονα την άμβλυνση των προκλήσεων η πολιτεία οφείλει να δει κατάματα την τεχνική πραγματικότητα μακριά από πολιτικούς εξωραϊσμούς», αναφέρει η επιστολή του ΣΠΕΦ. Τι λέει για την εξέλιξη των αναγκαστικών περικοπών εγχύσεων έργων ΑΠΕ.

Παραγωγοί φωτοβολταϊκών: Αιχμηρή Επιστολή στο ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απεύθυνε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με απόψεις για το υπό διαβούλευση νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Κατά την εκτίμηση του ΣΠΕΦ, όπως σημειώνει στην επιστολή:

«Το νέο ΕΣΕΚ επιχειρεί να εξωραΐσει μια ξέφρενη κατάσταση μονολιθικής υπερανάπτυξης της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου, συνεπεία πολιτικών υπερ-αδειοδότησης που εφαρμόστηκαν από το 2020 και μετά και ειδικότερα με τον ν. 4685. Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες της υπερφίαλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αφορούν και πάλι τους επενδυτές, που μέσω των αναγκαστικών περικοπών εγχύσεων αυτή την φορά θα διαπιστώσουν στην πράξη τις αβελτηρίες του μέχρι τώρα εθνικού σχεδιασμού στην ηλεκτρική ενέργεια», αναφέρει.

Για να συνδράμουμε ως φορέας τα μέγιστα στην κατά το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού για το τι επακολουθεί της υπεραδειοδότησης, της υπερανάπτυξης και του «πρωταθλητισμού» στα νέα ετήσια GW, στην παρούσα επιστολή έχουμε συμπεριλάβει εκτίμηση μας για την εξέλιξη των αναγκαστικών περικοπών εγχύσεων έργων ΑΠΕ χωρίς προτεραιότητα Κατανομής (άρθρο 12 Κανονισμού ΕΕ 943/2019 και άρθρο 9, του ν. 3468) έως το 2030. Δυστυχώς από το ΕΣΕΚ παντελώς απουσιάζει τέτοιος δείκτης ενώ πολύ χειρότερα μέσω της ειδικής παραγωγικότητας εκάστης τεχνολογίας ΑΠΕ που προκύπτει με αναγωγή από τα επιμέρους μεγέθη που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση σχέδιο, υπονοούνται περικοπές δήθεν αμελητέες πέριξ του 5% », προσθέτει.

«Με γνώμονα την άμβλυνση των προκλήσεων η πολιτεία οφείλει να δει κατάματα την τεχνική πραγματικότητα μακριά από πολιτικούς εξωραϊσμούς και να προβεί:

  • Στην ανάσχεση του υπερβολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στα φωτοβολταϊκά και εν γένει τις ΑΠΕ, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων αυτοπαραγωγής, που είναι ο μόνος τρόπος για τη συγκράτηση των διαμορφούμενων τεχνικών ανισορροπιών.
  • Στην αναστολή της υποδοχής νέων αιτήσεων και της έκδοσης Όρων Σύνδεσης έργων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

* Δείτε όλη την επιστολή στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v