Εκτενές ρεπορτάζ από τον Βόλο δημοσιεύει το SPIEGEL Online, διερευνώντας τα αίτια της πρόσφατης καταστροφής με τους δεκάδες τόνους νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στο λιμάνι της πόλης:
«Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 280 τόνους ψάρια. […] Χιλιάδες ψάρια πέθαναν σε μία περιοχή που βιώνει την αλλαγή του κλίματος και η οποία πλήττεται ξανά και ξανά από καταστροφές. […] Μπροστά στη δύναμη της φύσης, που εδώ φαίνεται τόσο άγρια και οργισμένη, απρόβλεπτη και αδάμαστη, οι άνθρωποι φαίνονται ανήμποροι». Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες πέρυσι, τα χωράφια της Θεσσαλίας διαμορφώνουν σήμερα «ένα νεκρό, εγκαταλελειμμένο τοπίο, όπου υπάρχουν και διάφορα κανάλια για να αποστραγγιστεί το νερό».
«Ποιος φταίει όμως για την πρόσφατη καταστροφή;», διερωτάται το SPIEGEL. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο γερμανικό μέσο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, την ευθύνη φέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία αμέλησε τη διαχείριση του φράγματος και του καναλιού της λίμνης Κάρλας. «"Το ξέχασαν!”, λέει ο Μπέος και χτυπάει το χέρι του στο γραφείο. Για τον δήμαρχο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».
Τις προάλλες βέβαια «ο Μπέος εκτιμούσε στους New York Times πως πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Μιλώντας στην Guardian εξέφρασε την άποψη πως τα ψάρια έπρεπε να είχαν πιαστεί με ένα δίχτυ. Και τώρα λοιπόν θεωρεί ως υπεύθυνη την Περιφέρεια.
[…] Ο Φώτης Λαμπρινίδης, Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για το περιβάλλον, δηλώνει από την πλευρά του πως "βιώνουμε ήδη καθημερινά την κλιματική αλλαγή και είναι δύσκολο να εξηγήσουμε πώς έχουμε ταυτοχρόνως έλλειψη νερού και ακραίες βροχοπτώσεις”. Η Περιφέρεια, όπως εξηγεί ο Λαμπρινίδης, έχει φτάσει στα όριά της. "Δεν είναι μόνο ο Βόλος που αντιμετωπίζει κλιματικά προβλήματα, αλλά ολόκληρη η περιοχή. Η κρίση είναι ορατή παντού”».
Πηγή: Deutsche Welle