Πόσο και για ποιους θα μειωθούν τα κόστη στο γρήγορο Ιντερνετ

Οι αυξημένες ταχύτητες στη σταθερή τηλεφωνία θα «επιβραβεύονται» με κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις με οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH) από 100 Mbps. Δεν καταργείται το τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

Πόσο και για ποιους θα μειωθούν τα κόστη στο γρήγορο Ιντερνετ

Η κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι από 100 Mbps και άνω είναι μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προκειμένου η χώρα μας να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στις ταχύτητες του ευρυζωνικού Ιnternet.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τα μέτρα, ανέφερε ότι το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου φτάνει στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για εκπτώσεις στον λογαριασμό που θα κυμαίνονται από δύο ως τέσσερα ευρώ, ανάλογα με τη σύνδεση.

Για συντονισμένο σχεδιασμό «για να κερδίσουμε το στοίχημα της αναβάθμισης και των σταθερών τηλεπικοινωνιακών μας υποδομών, των γρήγορων συνδέσεων στο διαδίκτυο» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποιούμε ένα συντονισμένο σχεδιασμό. Είναι προαπαιτούμενο ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρόκειται εξάλλου για μια εκ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Σταθερής Τηλεφωνίας, που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες 100 Mbps και άνω. Μεθοδικά θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή 40% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα. «Ένα ικανοποιητικό νούμερο συγκριτικά με το 0% το 2019. Ερχόμαστε λοιπόν με το Smart Readiness να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε η οπτική ίνα να φτάσει από τον δρόμο μέσα σε κάθε σπίτι. 120.000 κτίρια θα αποκτήσουν υπερ-υψηλές ταχύτητες. Συνδυαστικά με το Gigabit Voucher, το οποίο ξεκινάει μέσα στον Σεπτέμβριο, επεκτείνουμε την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με τους εγκαταστάτες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και θα πετύχουμε τον στόχο μας», τόνισε.

Η κατάργηση του τέλους 5% είναι για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες από 100 Mbps και άνω και ήταν ένα από τα αιτήματα των παρόχων προκειμένου να ξεκινήσουν περισσότεροι συνδρομητές να επιλέγουν υψηλές ταχύτητες ευρυζωνικού Ιnternet.

Ωστόσο στα αιτήματα που είχαν κατατεθεί σε κοινή επιστολή από τους παρόχους τον Απρίλιο προς την κυβέρνηση περιελάμβαναν ως βασικό αίτημα και την κατάργηση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, κάτι που φαίνεται να «παγώνει».

Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote, Nova, Vodafone, είχαν στείλει επιστολή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον (τότε) υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική Χάρη Θεοχάρη με κοινοποίηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία ζητούσαν την κατάργηση:

  • του τέλους (10%) στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
  • του τέλους (5%) συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις από 100 Mbps και άνω, καθώς και
  • του τέλους (10%) κινητής τηλεφωνίας για συνδρομητές σε προγράμματα με απεριόριστες παροχές (unlimited που περιλαμβάνουν και δεδομένα).

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμαιναν στην επιστολή, θα επέλθει ο εξορθολογισμός της έμμεσης φορολογίας, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος, που εντέλει πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις υπηρεσίες για τις οποίες προτείνεται η κατάργηση του ειδικού τέλους ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, και σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2024 κάνει λόγο για συνολικά έσοδα 244 εκατ. ευρώ από τα τέλη στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Τελικά δεκτό έγινε το ένα από τα τρία αιτήματα, με τους παρόχους να περιμένουν... στο ακουστικό τους για τα άλλα δύο, που όπως φαίνεται μπαίνουν στον… πάγο, παρά το γεγονός ότι στελέχη των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν επισημάνει ότι αν δεν υπάρξουν εξελίξεις, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας των εταιρειών τους εκτός Ελλάδας.

Σε αναμονή βρίσκονται οι πάροχοι και για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές ποινές και για τους χρήστες-θεατές παράνομων sites που υποκλέπτουν το έργο των συνδρομητικών τηλεοράσεων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί, προκαλώντας σημαντική «αιμορραγία» εσόδων σε παρόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v