«Big is Beautiful» το μήνυμα Ντράγκι για τα ευρωπαϊκά telecoms

Στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ζητάει περισσότερα κίνητρα για να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να παραμείνουν φτηνές οι υπηρεσίες για τους καταναλωτές. Το παράπονο των εταιρειών του κλάδου.

«Big is Beautiful» το μήνυμα Ντράγκι για τα ευρωπαϊκά telecoms

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενθαρρύνει περισότερο τις συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα σε όσα υποστηρίζει στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού «μπλοκ», ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η διευκόλυνση της συγκέντρωσης του κλάδου είναι αναγκαία για να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων στον τομέα της συνδεσιμότητας, αναφέρεται στην έκθεση Ντράγκι που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 9/9/24. «Αυτό (δηλαδή η διευκόλυνση των συγχωνεύσεων) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, αλλάζοντας και αναβαθμίζοντας τη στάση της ΕΕ ως προς  την ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών φορέων για την επίτευξη μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς, χωρίς να θυσιάζεται η ευημερία των καταναλωτών και η ποιότητα των υπηρεσιών», αναφέρει στην έκθεσή του ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, υποστηρίζει επίσης ότι οι  ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν λιγότερο στο «μπλοκάρισμα» των συγχωνεύσεων σε επίπεδο χώρας  και να στραφούν κυρίως  στον έλεγχο των συγχωνεύσεων όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι δεσμεύσεις για καινοτομία και επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τις συγχωνεύσεις.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες -πάροχοι τηλεπικοινωνιών πιέζουν  για  τους όρους των συγχωνεύσεων εντός της ευρωπαϊκής αγοράς για περισσότερο από μια δεκαετία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τις  αναγκαίες οικονομίες  κλίμακας σε κάθε χώρα ώστε να ενισχυθεί η απόδοση κεφαλαίου. Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα το 2024 αναγνώριζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι  για την επίτευξη  οικονομιών κλίμακας, ωστόσο, πρότεινε τη διασυνοριακή ενοποίηση ως λύση.

Οι πάροχοι -με τη σειρά τους- αντέτειναν ότι υπάρχουν λίγα οφέλη από την πανευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς οι αγορές και οι κανονισμοί διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Εταιρείες όπως η Vodafone, για παράδειγμα, εξέρχονται από τις αγορές της ΕΕ σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την κερδοφορία  τους.

Η έκθεση για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ  είχε «παραγγελθεί» στον Ντράγκι από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πριν ένα χρόνο περίπου. Τώρα χρειάζεται να αποφασίσει πόσες από τις συστάσεις του θα ακολουθήσει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v