Στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), παρουσία πλήθους μελών της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, επισήμων προσκεκλημένων, εκπροσώπων φορέων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
Την έναρξη των εργασιών της ΓΣ κήρυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πρώτη στην Ευρωζώνη στους δείκτες ανάπτυξης, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επεσήμανε από την πλευρά του στο γεύμα που παρέθεσε το ΕΒΕΘ μετά τις εργασίες της ΓΣ:
«Η πατρίδα μας έχει σταθεί στα πόδια της. Μπορούμε να συζητάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστική και ελκυστική σε επενδύσεις».
Όλα τα κόμματα κλήθηκαν από την ΚΕΕΕ να παραστούν. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για την επιχειρηματικότητα. Τις εργασίες χαιρέτισε, με γραπτό μήνυμά της, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, καθώς και ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Η ΚΕΕΕ βράβευσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλη Σφακιανάκη, για τη συμβολή του στη δημιουργία του ΓΕΜΗ - Υπηρεσία Μίας Στάσης.
Αθρόα ήταν η συμμετοχή του κόσμου στα εγκαίνια του Περιπτέρου της ΚΕΕΕ. Με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 47 Επιμελητήρια με 263 επιχειρήσεις. Την κορδέλα έκοψαν μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Ζωή Ράπτη, οι οποίες αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης των Επιμελητηρίων ως θεματοφυλάκων της ανάπτυξης.
Στο διαρκή αγώνα των επιχειρήσεων αλλά και στα ερείσματα για ένα αισιόδοξο μέλλον αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης (φωτ.), με την ευκαιρία της παρουσίας της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων -για έβδομη συνεχόμενη χρονιά- στη ΔΕΘ: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να σταθούν όρθιες απέναντι σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Οι δυσκολίες είναι και σήμερα πολλές – το επιχειρείν, άλλωστε, είναι ένας διαρκής αγώνας. Όμως, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μασούτη στις εργασίες της ΓΣ, οι οποίες έλαβαν χώρα την προηγούμενη ημέρα των εγκαινίων:
«Σας καλωσορίζω στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ – που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Καθώς πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, το κλίμα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία παραμένει ανάμικτο.
Υπάρχει σαφώς η θετική προσδοκία για τις προοπτικές της οικονομίας. Μετά από πολλές περιπέτειες, κινούμαστε πια σε σταθερή τροχιά. Η χώρα ακολουθεί πορεία ανάπτυξης – και σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από πολλά άλλα μέλη της ευρωζώνης.
Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ παρέχουν ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων και επενδύσεων.
Η επιχειρηματικότητα ανθίζει σε συνθήκες ομαλότητας. Κι αυτό αποτυπώνεται στην πράξη.
Το 2023 ιδρύθηκαν στη χώρα μας περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά. Και διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο το θετικό ισοζύγιο ενάρξεων – διαγραφών στο ΓΕΜΗ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια – παρά την επίδραση της πανδημίας – έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος κοιτάζει μπροστά. Συνεχίζει να μοχθεί, να προσαρμόζεται, να σχεδιάζει. Να προσφέρει στην εθνική οικονομία, να στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες.
Όμως δεν είναι όλα ρόδινα, ειδικά για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.
Εδώ και πολύ καιρό η ακρίβεια δοκιμάζει την αγορά και τους καταναλωτές.
Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να συγκρατήσουν το κόστος τους, ενάντια στις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε αρκετές πρώτες ύλες.
Αγωνίζονται να διαχειριστούν συσσωρευμένες υποχρεώσεις, από τις κρίσεις του παρελθόντος.
Αγωνίζονται να βρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται.
Αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα νέο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο επιβάλλει μεγάλες αλλαγές στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες τους.
Αγωνίζονται, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουν πόρους, για να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις. Για να προλάβουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. Να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, χρειάζονται ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας.
Γιατί από την επιτυχία της μικρομεσαίας επιχείρησης θα κριθεί η μάχη της ανάκαμψης της χώρας. Η μάχη για μια ανάπτυξη που θα έχει γερές βάσεις τώρα και στο μέλλον.
Οι προτεραιότητες που έχουμε αναδείξει ως Επιμελητηριακή Κοινότητα είναι σαφείς.
Ζητάμε γενναίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Με ενίσχυση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας. Για να εντοπιστούν οι παράγοντες που ανεβάζουν τις τελικές τιμές των προϊόντων και να καταπολεμηθούν κερδοσκοπικές πρακτικές.
Ζητάμε στοχευμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων: κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γραφειοκρατίας, τέλη υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικοί συντελεστές κ.λπ.
Ζητάμε βιώσιμες λύσεις για τους καλόπιστους οφειλέτες, προκειμένου να ρυθμίσουν προβληματικά δάνεια και να αποκαταστήσουν την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιμένουμε στα αιτήματα και τις προτάσεις μας, για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.
- Προτείνουμε μέτρα για τη διευκόλυνση της ένταξης στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με μείωση ελάχιστου ύψους επενδυτικού σχεδίου, λήψη πρόσθετης δανειοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, απλοποίηση και συντόμευση του περιεχομένου των προκηρύξεων κ.ά.
- Ζητάμε, επίσης, να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για να βελτιωθεί η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης, μέσω της παροχής εγγυήσεων και επιδότησης επιτοκίου.
- Ζητάμε να αξιοποιηθούν νέοι θεσμοί και επιλογές, για τη χρηματοδότηση των μικρών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων: με μικροχρηματοδοτήσεις, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικούς αγγέλους κ.ά.
- Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την ανάγκη για δίκαιο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα.
- Αναμένουμε ουσιαστικές βελτιώσεις στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να γίνει πιο δίκαιο.
- Αναμένουμε να εφαρμοστεί η δέσμευση της κυβέρνησης και να καταργηθεί πλήρως το τέλος επιτηδεύματος από το 2025.
- Ζητάμε φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Σε συνάρτηση με την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις: με περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή, μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και σταδιακή κατάργηση εντός τετραετίας, απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα ως 25.000 κ.ά.
- Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας νέας σταθερής Εθνικής Στρατηγικής Επιχειρηματικής Χωροθεσίας, με προώθηση μέτρων πολιτικής και στοχευμένων κινήτρων που θα ενθαρρύνουν την οργανωμένη χωροθέτηση και την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, ενάντια στην έκτος σχεδίου δόμηση, για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με υψηλό δείκτη περιβαλλοντικής προστασίας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και την επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την πραγματική απλοποίηση των διαδικασιών, μέσω της κατάργησης περιττών διοικητικών πράξεων και βαρών που δυσχεραίνουν την άμεση έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και προσθέτουν υψηλά κόστη στις επιχειρήσεις, χωρίς να προσθέτουν και στην δημόσια ασφάλεια και υγεία.
- Για μας τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η θεσμοθέτηση των Επιμελητηρίων ως Αδειοδοτουσών Αρχών οικονομικών δραστηριοτήτων βιομηχανίας και εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Φλέγον ζήτημα είναι, τέλος, η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
- Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχουμε εκπονήσει ήδη σχετική μελέτη για τις ανάγκες που υπάρχουν – τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε τα συμπεράσματα και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να σταθούν όρθιες απέναντι σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Οι δυσκολίες είναι και σήμερα πολλές – το επιχειρείν, άλλωστε, είναι ένας διαρκής αγώνας. Όμως, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε.
Τώρα είναι η ώρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν το μεγάλο άλμα μπροστά. Να μπορέσουν να στρέψουν το βλέμμα τους, από τη μάχη της άμεσης επιβίωσης, στη μάχη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Αυτή την ευκαιρία την αξίζουν και τη χρειάζονται. Τα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν δίπλα τους».