«Επίθεση γοητείας» από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος δημοσιευμάτων στον Τύπο για την επίσκεψη του Αντικαγκελάριου Χάμπεκ στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με τιμώμενη τη Γερμανία. «Το πρώην προβληματικό παιδί της ΕΕ» έχει αλλάξει.

«Επίθεση γοητείας» από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ στη Θεσσαλονίκη

Η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γερμανία αλλά και η επίσκεψη του Γερμανού Αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ (φωτό) δεν πέρασε απαρατήρητη από τα γερμανικά μέσα. Το ακριβώς αντίθετο. «Στην Ελλάδα ο υπ. Οικονομίας αντιμετώπισε νέες πραγματικότητες. Το πρώην προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί πλέον να παρουσιάσει θετικά στοιχεία ανάπτυξης. Και χαίρεται που μπορεί να τα δείξει στους αποδυναμωμένους Γερμανούς» παρατηρεί σε εκτενές ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα tagesschau.de.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο Χάμπεκ «συνεχάρη την Ελλάδα για τις μεγάλες οικονομικές επιδόσεις» και συνεχίζει: «Ο Χάμπεκ δεν μπορεί να ονειρεύεται τους ελληνικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εποχές στις οποίες η γερμανική κυβέρνηση μπορούσε να διδάξει στη μικρή Ελλάδα πώς να φτιάξει σωστές επιχειρήσεις και πώς να διαχείριζεται να χρήματά της έχουν παρέλθει».

Το ταξίδι Χάμπεκ στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται «ευχάριστο», γιατί η Γερμανία είναι μια χώρα εταίρος «πολύ ευπρόσδεκτη στη ΔΕΘ (…) Για τον Χάμπεκ τα δύσκολα εσωτερικά θέματα βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα. Η δυσκαμψία της γερμανικής οικονομίας; Η δημοσιονομική κρίση; Η απειλή για κλείσιμο εργοστασίων της VW; Δεν είπε τίποτα γι' αυτά. Στη Θεσσαλονίκη ο Αντικαγκελάριος προτίμησε να μιλήσει για τις οικονομικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Και πώς θα μπορούσαν ελληνικές επιχειρήσεις να συνδράμουν στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Να αλληλοστηρίζεστε, είπε. Οι εποχές που έδειχναν η μια χώρα την άλλη (Γερμανία και Ελλάδα) με το δάχτυλο ανήκουν επιτέλους στο παρελθόν».

«Επίθεση γοητείας Χάμπεκ» στην Ελλάδα

«... Αλλά και καρφιά για τον Φρίντριχ Μερτς». Έτσι γράφει στο δικό της ρεπορτάζ για τη γερμανική παρουσία στη ΔΕΘ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που πήγε Γερμανός υπ. Οικονομίας στην Ελλάδα. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν τεταμένες. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ήρθε πια ως οπαδός της Ελλάδας» αναφέρει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τη διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη ως «επίθεση γοητείας».

Ένα από τα βασικά θέματα, αναφέρει η εφημερίδα, ήταν το μεταναστευτικό με φόντο τις προτάσεις Μερτς, του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για περισσότερες απελάσεις στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ. «Από την Ελλάδα πολλοί πρόσφυγες ταξιδεύουν στη Γερμανία, είπε ο Χάμπεκ. Οι Έλληνες δεν το βρίσκουν κακό» ανέφερε μεταξύ άλλων, αφήνοντας υπονοούμενα για τις επαφές Μερτς-Μητσοτάκη, ότι ουσιαστικά δεν έχουν μιλήσει για το μείζον ζήτημα.

Από εκεί και πέρα στο οικονομικό πεδίο «η συνομιλία με τον Μητσοτάκη έγινε σε εγκάρδια και άνετη ατμόσφαιρα. Επί χρόνια η οικονομική κρίση στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2018 επιβάρυνε τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η τότε καγκελάριος Μέρκελ και ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε επέμεναν σε σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές και προγράμματα λιτότητας, τα οφέλη των οποίων συνεχίζουν να είναι αμφιλεγόμενα στην Ελλάδα. Ο τελευταίος Γερμανός υπ. Οικονομίας που επισκέφθηκε στην Ελλάδα ήταν το 2016 ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει καλά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ανέφερε ο Χάμπεκ».

Και ο Χάμπεκ υπήρξε νέος…

Ο γερμανικός Τύπος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πιο προσωπική νότα της επίσκεψης του Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος μίλησε για τη δική του, προσωπική σχέση, με τη Θεσσαλονίκη. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa πέραν των δύσκολων θεμάτων της ατζέντας, από την ενεργειακή μετάβαση ως το μεταναστευτικό, αναφέρεται και στη «νοσταλγία» του 55χρονου Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου εξήγησε γιατί αυτό το ταξίδι ήταν ιδιαίτερο και για προσωπικούς λόγους.

«Ο Χάμπεκ είπε ότι ταξίδευε συχνά σε αυτή την όμορφη χώρα με την οικογένειά του, ότι έχει κοιμηθεί σε παραλίες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και φθηνά ξενοδοχεία. Δεν είχε πολλά χρήματα, αλλά το κρασί ήταν φθηνό και πάντα υπέροχο. Ο υπουργός θυμήθηκε επίσης και τις σπουδές του στη Φιλοσοφία και φυσικά ότι 'αυτό σημαίνει Ελλάδα'», αναφέρει το dpa στο τηλεγράφημά του από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v