Οι 12 μειώσεις φόρων και οι 12 αυξήσεις αποδοχών της ΔΕΘ

Ποιοι είναι οι όροι για να πάρουν το φορολογικό μπόνους κλειστά διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν. Πώς θα προχωρήσουν οι αυξήσεις στο Δημόσιο. Τέλος σε σενάρια για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Οι 12 μειώσεις φόρων και οι 12 αυξήσεις αποδοχών της ΔΕΘ

Στα 900 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι παρεμβάσεις μειώσεων φόρων και εισφορών και στα 500 εκατ. ευρώ οι παρεμβάσεις που οδηγούν σε αυξήσεις αποδοχών, με 12 συν 12 μέτρα στο κάθε σκέλος της κυβερνητικής παρέμβασης. Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πετραλιάς και Χρίστος Δήμας ανέλυσαν σήμερα τα μέτρα τα οποία παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα ζυγισμένων παρεμβάσεων εντός του δημοσιονομικού χώρου του επόμενου έτους.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΘΟ, η αρχική γραμμή της Κομισιόν για αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3% ή περίπου 3 δισ. ευρώ αναμένεται να διευρυνθεί κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, με τη σχετική συμφωνία να οριστικοποιείται στα τέλη του μήνα.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές του 2025. Το όφελος των 440 εκατ. ευρώ μοιράζεται μισό μισό ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και η μείωση κατά μία μονάδα εφαρμόζεται στις εισφορές υγείας, επηρεάζοντας τις αποδοχές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρακτικά κάθε μισθωτός θα δει μικρές αυξήσεις στις αποδοχές του από τις αρχές του έτους, της τάξης του 0,5% επί του μισθού του. Έτσι για εργαζόμενο με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών κατά 5 ευρώ.

Άμεση θα είναι η εφαρμογή του κινήτρου για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων. Από την ψήφιση της διάταξης και έως το τέλος του 2025, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έως 120 τετραγωνικά μεταφέρουν κλειστά για τρία χρόνια ακίνητα σε μακροχρόνια μίσθωση ή μεταφέρουν από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες, θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν από τα συγκεκριμένα ακίνητα για τρία χρόνια.

Στο μέτωπο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εφεξής η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγεί σε ανάλογη προσαρμογή των αμοιβών των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων, ώστε το 2027 τόσο ο κατώτατος όσο και ο εισαγωγικός στο δημόσιο να έχουν διαμορφωθεί στα 950 ευρώ. Σήμερα ο εισαγωγικός στο δημόσιο είναι 850 ευρώ και ο κατώτατος στα 830 ευρώ, αλλά στο δημόσιο οι αμοιβές καταβάλλονται για 12 μήνες (και θα συνεχίσουν) και στον ιδιωτικό τομέα για 14 μήνες.

Το οικονομικό επιτελείο δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο νέων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και παροχών ακόμα και εάν η εξέλιξη του προϋπολογισμού φέτος είναι καλύτερη της αναμενόμενης καθώς όπως διεμήνυσε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, το φετινό όριο αύξησης δαπανών κατά 2,6% έχει ήδη καλυφθεί. Ανακοίνωσε όμως ότι άμεσα θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τη νέα αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μετά την επιβολή φόρου στα ουρανοκατέβατα κέρδη των διυλιστηρίων, ο οποίος θα αποφέρει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 243 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων στους ευάλωτους και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο ΠΔΕ.

Aυξήσεις αποδοχών

  1. Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025 σε 2-2,5%.
  2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (100 εκατ. ευρώ).
  3. Οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον Θάνο Πετραλιά, είναι κανόνας με τον οποίον αναπροσαρμόζονται όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Δηλαδή 100 ευρώ αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2027.
  4. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο (40 εκατ. ευρώ).
  5. Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1.500 - 2.500 ευρώ).
  6. Αύξηση 20% στη νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων (25 εκατ. ευρώ).
  7. Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών (16 εκατ. ευρώ).
  8. Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (70 εκατ. ευρώ).
  9. Ενίσχυση επιδόματος αναπηρίας.
  10. Ενίσχυση στους ΑμεΑ δικαιούχων του επιδόματος ΟΠΕΚΑ.
  11. Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  12. Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του.

Μειώσεις φόρων

  1. Μείωση 1 μονάδας των εισφορών (440 εκατ. ευρώ). Στον μέσο όρο της ΕΕ ως προς το μη μισθολογικό κόστος έχει μια διάσταση ανταγωνιστικότητας.
  2. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  3. Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα.
  5. Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες οικοδομές.
  6. Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας.
  7. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά.
  8. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών υπηρεσιών υπέρ νέων γονέων.
  9. Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  10. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
  11. Κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις.
  12. Μείωση φόρων χαρτοσήμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v