Πρόεδρος ΠΟΞ: Χωρίς μέριμνα για τον τουρισμό το πακέτο Μητσοτάκη-ΔΕΘ

Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, αντίθετα ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου, εκτιμά ο Γιάννης Χατζής.

Πρόεδρος ΠΟΞ: Χωρίς μέριμνα για τον τουρισμό το πακέτο Μητσοτάκη-ΔΕΘ

Προβληματισμό προκαλούν στον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Χατζή, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις προκειμένου ο τουρισμός να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, όπως σχέδιο για τις υποδομές, την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, αλλά και για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. «Δυστυχώς, αυτά τα ζητούμενα έμειναν και πάλι στο ράφι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Χατζής και προσθέτει ότι για ακόμη μια φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Α) Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στους μήνες της σεζόν και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ένας απολογισμός για το πώς αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτησή του.

Β) Αύξηση 50% του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα οριζόντια, ενώ είναι σαφές πως η όποια πρόσθετη επιβάρυνση προκλήθηκε στις δημόσιες υποδομές κατά τα έτη 2009-2023 δεν οφείλεται στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Επίσης, ο κ. Χατζής αναφέρει ότι στην πενταετία 2019-2023 οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ, στην οποία σημειώνεται πως η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές. Τέλος, ο κ. Χατζής υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στη βραχυχρόνια μίσθωση, στην οποία δεν τίθεται επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v