Σδούκου: Έρχονται το «Εξοικονομώ 2024» και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Νέα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, συνολικού ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα ποσοστά επιδότησης και σε ποιους απευθύνονται. .

Σδούκου: Έρχονται το «Εξοικονομώ 2024» και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο πακέτο προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπως έκανε σαφές από τη ΔΕΘ η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Αφορούν το νέο «Εξοικονομώ 2024», με προϋπολογισμό 125 εκατ. ευρώ, καθώς και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα», συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Στο νέο «Εξοικονομώ 2024», επιλέξιμα θα είναι όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Από το συνολικό ποσό, ένα σημαντικό μέρος, ύψους 30 εκατ. θα αφορά νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται επίσης το «Εξοικονομώ 2024 για ευάλωτα νοικοκυριά», δηλαδή για όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καθώς και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Εδώ, προτεραιότητα θα δοθεί στους επιλαχόντες του πρώτου προγράμματος. Επίσης, προσεχώς θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Στον απολογισμό των αποτελεσμάτων που είχαν μέχρι τώρα τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης, η υφυπουργός ανέφερε ότι με τα «Εξοικονομώ» που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη 5ετία, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 146.000 κατοικίες. Με τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, οι δικαιούχοι μείωσαν κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αξία των ακινήτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v