Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδ. Γεωργιάδης: Ξεπέρασαν τα 7.000 τα απογευματινά χειρουργεία

Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, αλλά δεν καταρρέει, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας που περιόδευσε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και η αντιπαράθεση για τις προσλήψεις.

Αδ. Γεωργιάδης: Ξεπέρασαν τα 7.000 τα απογευματινά χειρουργεία
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Περισσότερα από 7.000 επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία της χώρας από τη θεσμοθέτησή τους τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, επανέλαβε πως η λίστα αναμονής ασθενών για χειρουργεία μειώθηκε κατά 23.000 στο ίδιο διάστημα (από 107.000 το Μάρτιο σε 84.000 σήμερα), και διερωτήθηκε αν αυτή είναι η εικόνα ενός συστήματος που έχει καταρρεύσει.

«Το ΕΣΥ όχι μόνο δεν καταρρέει, το ΕΣΥ αλλάζει, προχωρά, γίνεται καλύτερο», υποστήριξε, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν προβλήματα, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου ως «συμμορία της μιζέριας» -δανειζόμενος σχετική φράση του περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου- όσους τα αναδεικνύουν ασταμάτητα. «Εκεί που κάνουμε προόδους, εκείνοι βλέπουν προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ να μπουν «ασπίδα» για την προστασία του. «Άλλο οι πολιτικές μας αντιπαραθέσεις, άλλο το αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν το σύστημα υγείας λειτουργεί. Και λειτουργεί, και θεραπεύει κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους και παρέχει σε χιλιάδες ανθρώπους τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα και σώζει χιλιάδες ζωές», τόνισε.

Από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εγκαινίασε το νέο στεφανιογράφο του Β΄ Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ο υπουργός Υγείας παρατήρησε πως η μετατροπή κάποιων θέσεων ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος με το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού. «Η μετατροπή των θέσεων σε θέσεις μελών ΔΕΠ, ήταν και δική μου απόφαση και έχει μια μικρή ιδιοτέλεια: Διαπιστώνεται ότι πάντα είναι πιο εύκολη η πλήρωση των θέσεων αν είναι θέσεις πανεπιστημίων, παρά αν είναι απλώς θέσεις ΕΣΥ. Και χαίρομαι που αυτό το εργαλείο έχει αρχίσει και δουλεύει και σε άλλες ειδικότητες στη Β.Ελλάδα και θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πραγματικά ουσιαστικό πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού», σημείωσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για τα κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού στις άγονες περιοχές, «ώστε να μπορούμε να προσελκύσουμε στις προσκλήσεις που θα βγάλουμε αμέσως περισσότερους γιατρούς και περισσότερους νοσηλευτές και στα περιφερειακά νοσοκομεία».

Αντιπαράθεση με εργαζόμενους

Ο κ.Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια γενική προσπάθεια απαξίωσης του τι κάνει το ΕΣΥ. «Είναι άλλο πράγμα να μιλήσουμε για τα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ, που έχει και δεν θέλω καθόλου να τα κρύψω κάτω από το χαλί και τα οποία προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε, και άλλο πράγμα να περνάμε στον πληθυσμό την εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχει», είπε. Αυτό, όπως υποστήριξε, θα ήταν αφενός καταστροφικό, γιατί θα έχαναν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στις μονάδες υγείας της χώρας και αφετέρου εξαιρετικά άδικο, απέναντι στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ.

Στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου», όπου βρέθηκε προκειμένου να δει τις πρόδρομες εργασίες για την δημιουργία της νέας Μονάδας Γονιδιακών και Κυτταρικών Θεραπειών, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε τετ-α-τετ με τον εκεί εργαζόμενο πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο και ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση, όταν τον άκουσε να θέτει το θέμα των ελλείψεων προσωπικού.

«Αυτά τα αριστερά τα βαριέμαι…», ακούστηκε να του απαντάει, όταν ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ του μίλησε για τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε κλινικές και για προσπάθεια κάλυψης κενών μόνο με επικουρικούς και ακολούθησε ο εξής διάλογος :

Α.Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα έχει ετήσιο όριο προσλήψεων. Είσαι υπουργός Υγείας, τι θα κάνεις;», τον ρώτησε
Χρ.Καραχρήστος: Μαζικές προσλήψεις και κίνητρα προσέλκυσης
Α.Γεωργιάδης: Απαγορεύεται, δεν μπορείς, τι θα κάνεις; Το ΚΚΕ θα μας τα δώσει;

Αργότερα, στον ίδιο τόνο, ζήτησε από έναν ειδικευόμενο που του έθεσε το θέμα της υποστελέχωσης, να υπερασπίζεται το σύστημα υγείας που υπηρετεί, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του, προσέθεσε: «Αν όλη μέρα βρίζετε το σύστημα, θα δώσετε το μήλο σε όσους θέλουν για πολιτικούς σκοπούς να βρίζουν το σύστημα και το σύστημα θα πέσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v