Νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάζει ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπου ξεκινά καθολικά η χρήση AI από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου στο Κτηματολόγιο άνοιξε… την όρεξη για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και σε νέα πεδία όπως η υγεία, η δικαιοσύνη, αλλά και η παρακολούθηση των καμένων περιοχών στη χώρα μας.
Ο υπουργός Κ. Δ. Παπαστεργίου, στη συνέντευξη για το Κτηματολόγιο, είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΑΙ Factories, για λύσεις σε Υγεία και Δικαιοσύνη καθώς «είναι και οι τομείς που πάσχουμε στη δημόσια διοίκηση».
«Το θέμα δεν είναι να ανακαλύψουμε αυτά που δεν μας αρέσουν αλλά ποια είναι τα προβλήματα και να επιλυθούν. Στο Κτηματολόγιο ήταν ο νομικός έλεγχος και δόθηκε η λύση. Οπότε πάμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και πού χωλαίνει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης και πώς μπορούμε να δώσουμε λύσεις», διευκρίνισε.
Ο κ. Παπαστεργίου και από το βήμα της έκθεσης Beyond ξεκαθάρισε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η υγεία και η δικαιοσύνη. «Είναι το μεγάλο στοίχημα να κάνουν το έργο τους πιο γρήγορα, γιατί πιο γρήγορη δικαιοσύνη σημαίνει και γρήγορη απόδοση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Κυρανάκη, ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία Yγείας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, ώστε να αναπτυχθούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. «Έχουν γίνει ήδη τρεις συναντήσεις μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Δικαιοσύνης, για να υπάρξουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση της Υγείας, το έργο θα τρέξει παράλληλα με την ψηφιοποίηση των αρχείων και θα μπορεί να λειτουργήσει σε πολλούς τομείς όπως στις απεικονιστικές εξετάσεις. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι ήδη στην υγεία χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη και μάλιστα αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» μαζί με περίπου άλλα 60 νοσοκομεία παγκοσμίως σε ένα πρόγραμμα του MIT, που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο πέντε χρόνια πριν το εντοπίσει ο γιατρός.
«Στην Υγεία αξιοσημείωτο είναι το μοντέλο του "Αγίου Σάββα" που τρέχει σε συνεργασία με το ΜΙΤ για μοντέλο πρόβλεψης καρκίνου του πνεύμονα. Ο "Άγιος Σάββας" συμμετέχει σε ένα σχήμα 60 νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο που δίνει ανώνυμα δεδομένα για να εκπαιδευτεί το μοντέλο», διευκρίνισε.
Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Έχουν υπάρξει συζητήσεις για χρήση τεχνητής νοημοσύνης, να διαβάζει σε φυσική γλώσσα κείμενα ανακρίσεων, δικογραφίες, καταθέσεις, τα διάφορα στοιχεία που εισέρχονται από φορείς και εταιρείες και προηγούμενες αποφάσεις για τη νομολογία. Δεν θα προτείνει αποφάσεις, αλλά θα εντοπίζει στοιχεία που χρειάζεται ο δικαστής να αναζητήσει σε εκατοντάδες σελίδες εγγράφων για να βγάλει την απόφασή του. Θα μπορούσε να δίνει εισηγήσεις, θέλει περισσότερη εμπιστοσύνη».
Μάλιστα ανέφερε ότι όπως έγινε με τον νομικό έλεγχο στο κτηματολόγιο, που «δούλεψε» επειδή υπήρξε η συνεργασία με τους προϊσταμένους, κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει με το υπουργείο και τους δικαστές, ώστε να προέλθει η ανάγκη από αυτούς. «Είναι πολύ κρίσιμος τομέας», επεσήμανε.
«Όπου υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων, εκεί να περιμένουμε και υλοποιήσεις εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε μόνοι μας. Αρχικά η Δικαιοσύνη περιλαμβάνεται και σε ένα βαθμό στο έργο του Νομικού Ελέγχου του Κτηματολογίου που μόλις σας παρουσιάσαμε. Η Δικαιοσύνη είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Υπάρχουν κοινές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί με την υπ. Δικαιοσύνης και εξετάζουν σε ποια σημεία θα μπορούσαμε αυτή τη δουλειά όπως στον νομικό έλεγχο του κτηματολογίου να περάσει και στη Δικαιοσύνη και να διευκολύνει τη δουλειά που λειτουργούν οι υπάλληλοι της δικαιοσύνης», διευκρίνισε ο κ. Κυρανάκης.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι στους στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι για το 2025 να τρέξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία ΕΛΚΕΔ-Κτηματολογίου για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. «Μπορούμε από δορυφορικές φωτογραφίες που έχουμε πρόσβαση να εντοπίσουμε εκτάσεις που έχουν καεί τα προηγούμενα χρόνια και να τρέξουμε αλγορίθμους οι οποίοι θα βλέπουν την ταχύτητα με την οποία γίνεται μια αναδάσωση και πρασινίζει το τοπίο και αν υπάρχει παράνομη δόμηση και διάφορα άλλα παρόμοια πράγματα. Συγκεκριμένα θα πάρουμε καμένες εκτάσεις σε συνεργασία με τον ΕΛΚΕΔ και θα βλέπουμε σε διάρκεια ετών τι μπορεί να έχει αλλάξει σε επίπεδο βλάστησης, παράνομης δόμησης. Απλά αυτό θα αργήσει λίγο καθώς έρχονται κάθε δύο μήνες οι φωτογραφίες» είπε με νόημα.