Το παζάρι με Κομισιόν ρίχνει μία μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές

Αναμένεται «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για να γίνει η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οπλο οι προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη και πλεονάσματα.

Το παζάρι με Κομισιόν ρίχνει μία μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές

Το πράσινο φως των Βρυξελλών για αύξηση του ανώτατου ορίου αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών από τα 3 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ το 2025 περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να σφραγίσει την πρόθεση για μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027, αλλά επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει μία μονάδα μείωση από τις αρχές του 2025, δίνοντας ανάσα στην αγορά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, διευκολύνοντας παράλληλα και τον στόχο αύξησης του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει δεσμευθεί.

Εφόσον η διαπραγμάτευση στεφθεί με επιτυχία, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα από τις αρχές του 2025.

Βασικά διαπραγματευτικά όπλα του οικονομικού επιτελείου για την οριστικοποίηση των δεσμευτικών στόχων αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών την περίοδο 2025-2028 αποτελούν η μέχρι σήμερα εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και οι προσδοκίες υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, σε συνδυασμό με τη διακηρυγμένη κυβερνητική δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς λαϊκίστικες κινήσεις παροχών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως χθες ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να προσγειώσει τις προσδοκίες παροχών από τον πρωθυπουργό σε επίπεδα χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί η πεποίθηση ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σαφώς υψηλότερο του 2,1% του ΑΕΠ, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της ΤτΕ αναφέρουν ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να πιάσει ακόμα και το 2,3% του ΑΕΠ, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές προβλέπουν πως αν δεν υπάρξουν ανατροπές, το 2024 θα μπορούσε να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ. Ήδη άλλωστε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου μαρτυρούν σημαντική υπέρβαση των στόχων τόσο στα έσοδα όσο και στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν

Οι διαπραγματεύσεις ΥΠΕΘΟ - Κομισιόν βρίσκονται στην τελική ευθεία και όπως έχει αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει αύξηση του ορίου 3% για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών που ετέθη ως αρχική κατευθυντήρια γραμμή από την Κομισιόν στις αρχές του καλοκαιριού.

Η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με επιπλέον δαπάνες 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, η οποία και πάλι σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη επιμερίζεται σε 1 δισ. ευρώ για τακτικές δαπάνες (με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία), 1 δισ. ευρώ για συντάξεις (περίπου 400 εκατ. ευρώ οι προβλεπόμενες αυξήσεις από τον Ιανουάριο και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για νέους συνταξιούχους) και περίπου 1 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το όριο των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φτάσει στο μέγιστο τα 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο. Ως γενική εικόνα, πηγές με γνώση των διεργασιών μεταφέρουν πως «η τάξη μεγέθους του 3% δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν, τα κράτη-μέλη θα πρέπει έως τις 21 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν για την περίοδο 2025-28 τα Draft Structural Plan τους, με το χρονοδιάγραμμα να είναι ελαστικό για κάποιες ημέρες ή λίγες εβδομάδες σε συνάρτηση με τις εσωτερικές εξελίξεις στην κάθε χώρα.

Πρακτικά, η κατάθεση του ελληνικού Draft Structural Plan σχεδόν θα συμπέσει χρονικά με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, στις 7 του επόμενου μήνα. Εκεί θα αποκαλυφθούν όλα τα μέτρα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, τα οποία έχει φροντίσει να οριοθετήσει δημοσιονομικά στα 870 εκατ. ευρώ ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο Κωστής Χατζηδάκης.

Λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ, πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως προοπτική ουσιαστικών αποκλίσεων σε σχέση με όσα είναι ήδη γνωστά στο δημοσιονομικό πεδίο δεν υπάρχει και το λεγόμενο «καλάθι της ΔΕΘ» είναι ήδη ζυγισμένο. Πάντα βέβαια μικρές εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ιδίως αυτές που έχουν σχετικά μικρό κόστος και προκαλούν μεγάλη αίσθηση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v