Νίκη Κεραμέως: Περίπου 1.000 συντάξεις εκδίδονται καθημερινά

Η κυρία Κεραμέως μεταξύ άλλων προανήγγειλε την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, για πρώτη φορά, σε τουρισμό και εστίαση.

Νίκη Κεραμέως: Περίπου 1.000 συντάξεις εκδίδονται καθημερινά

«Περίπου 1.000 συντάξεις εκδίδονται καθημερινά, ενώ το καλοκαίρι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για επιτάχυνση ειδικά των επικουρικών συντάξεων» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού αυτού.

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πενταετούς πολιτικής της κυβέρνησης στην απασχόληση, σημειώνοντας ότι, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ο δείκτης της ανεργίας έχει πέσει κάτω από το 10% με επιβεβαιωμένα πλέον στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

«Φτάνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Παραλάβαμε τον δείκτη στο 17%, έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι στις γυναίκες «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς οι εργαζόμενες μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24%, δηλαδή 260.000 περισσότερες γυναίκες, οι οποίες σήμερα δουλεύουν σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019».

Μέλημα της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε η κυρία Κεραμέως, είναι η τόνωση της απασχόλησης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρία, συνταξιούχοι.

Αναφερόμενη μάλιστα στους συνταξιούχους, σημείωσε ότι πλέον έχουμε πάνω από 190.000 δηλωμένους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται. «Μέχρι πρότινος, εάν δούλευες ως συνταξιούχος είχες περικοπή 30%, το καταργήσαμε αυτό. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε μισό εκατομμύριο περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι είναι ίδιο στον πυρήνα του από το 1950 και «η φιλοσοφία του, μέχρι σήμερα, ήταν επίπεδη. Είτε δουλεύεις 20 ώρες είτε 40 ώρες την εβδομάδα έπαιρνες το ίδιο επίδομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται και με την υποδηλωμένη εργασία, γιατί, αν παίρνεις το ίδιο επίδομα, όσο χρόνο και αν εργάζεσαι, αυτό δημιουργεί αντικίνητρα σε ό,τι αφορά τη σωστή δήλωση της εργασίας».

Με αυτά τα δεδομένα, η ίδια αποσαφήνισε ότι πλέον επιχειρούνται αλλαγές σε δύο επίπεδα:

«Το πρώτο είναι να γίνει το επίδομα ανεργίας πιο δίκαιο, για να μην παίρνεις το ίδιο, αν έχεις δουλέψει 40 ώρες την εβδομάδα και το ίδιο, αν έχεις δουλέψει 20 ώρες και το δεύτερο επίπεδο είναι να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να δίνονται περισσότερα χρήματα στην αρχή της περιόδου ανεργίας και μετά το επίδομα να βαίνει μειούμενο, για να σε παρακινεί στην εύρεση εργασίας».

«Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, προκειμένου το επίδομα εργασίας να είναι πιο δίκαιο και να καταπολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία», συμπλήρωσε η υπουργός και τόνισε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μερίδα ανέργων.

Επίσης, η κυρία Κεραμέως προανήγγειλε την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, για πρώτη φορά, σε τουρισμό και εστίαση και εξήγησε ότι η Ψηφιακή Κάρτα είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην καταγραφή των πραγματικών ωρών που δουλεύει ένας εργαζόμενος, προκειμένου να αμείβεται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζεται. «Είναι και αυτό ένα εργαλείο εναντίον της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας» δήλωσε σχετικά. Επ’ αυτού, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των βασικών κοινωνικών εταίρων στους τομείς τουρισμού και εστίασης, στην οποία θα υπάρξει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στους τομείς αυτούς.

Παράλληλα, δήλωσε ότι, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, παρατηρείται αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των σούπερ μάρκετ: «Έχουμε αύξηση στις υπερωρίες που καταγράφονται κατά 61,2%» και απέδωσε αυτή την αυξημένη καταγραφή σε δύο λόγους: αφενός μεν στη μεγέθυνση της οικονομίας αφετέρου δε στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, που οδηγεί στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v